Zavřít reklamu

V dnešní době dokážou smartphony díky pokročilým funkcím měřit ledacos. Nikoho by ale asi nenapadlo, že by mohly být v budoucnu používány jako seismografy. Ruku na srdce, profesionální sítě těchto zařízení nejsou zrovna lacinou záležitostí, proč tedy pro tyto účely nepoužít smartphony, které jsou dnes v podstatě v kapse každého člověka?

Proměnit smartphone v seismograf ovšem není ve světě technologií žádnou novinkou. Jisté experimenty už u menších společností existují, nicméně Google se snaží tuto záležitost převést do světového měřítka a implementovat do operačního systému Android. Společnost tedy oznámila Android Earthquake Alerts System (AEAS). Téměř každý smartphone má už dnes v sobě akcelerometr, gyroskop a magnetometr, tedy trio, jež dokáže zaznamenat i menší otřesy. Systém má fungovat následujícím způsobem: Pokud smartphone zachytí, že otřes je způsobený za situace, kdy uživatel není doma a nedrží smartphone v ruce, budou odeslána data na centrální server. Když bude takových notifikací z určité oblasti odesláno více, pohotovostní systém začne vyhodnocovat, zda jde opravdu o zemětřesení, a podle míry otřesů vypočítá epicentrum i rychlost šíření.

AEAS bude prvně otestován v Kalifornii, kde jsou zemětřesení četná, a je zde již zaběhlý a profesionální systém jejich detektorů, jenž pomohou s porovnáním kvality tohoto experimentu. Pokud vše půjde podle plánu, podívá se AEAS v následujících letech do všech androidích smartphonů. Bude zajímavé také sledovat, jak Google bude filtrovat možné šprýmaře, neboť tato funkce je jako dělaná na vtípek, kdy mnoho lidí v konkrétní oblasti bude simulovat zemětřesení například pohybem kapsou.

Dnes nejčtenější

.