Zavřít reklamu

Tržní hodnota Applu letí v posledních měsících strmě vzhůru, díky čemuž si kalifornský gigant opět zajistil po poměrně dlouhé anabázi trůn pro nejhodnotnější technologickou společnost světa. Velmi dobře je na tom i z hlediska hodnoty značky nebo chcete-li brandu, se kterou se též umisťuje dlouhodobě na špici žebříčků. V jednom z nejnovějších, vypracovaném prestižní společností BrandZ, drží například již pátým rokem po sobě druhé místo. 

Žebříček, který je sestavován na základě velkého množství nejrůznějších ukazatelů, metrik a uživatelských dotazníků shromažďovaných v průběhu uplynulých dvanácti měsíců, oceňuje značku Apple na 352,2 miliardy dolarů, což je jen pro zajímavost o více než 40 miliard dolarů než tomu bylo vloni. Značka Apple má tedy ve světě čím dál tím větší renomé. Poměrně zajímavé je však to, že zatímco vloni se Apple na hodnotu značky přesahující 309 miliard dolarů dostal “jen” s tržní hodnotou necelých 890 miliard, letos je jeho hodnota 1,629 bilionů dolarů se 352,2 miliardami za značku. Rozhodně se tedy nedá říci, že by hodnota brandu rostla přímo úměrně s hodnotou společnosti. 

Kdyby vás pak zajímaly společnosti na dalších příčkách žebříčku, jeho králem se stal opět Amazon s hodnotou brandu 415,8 miliard dolarů. Na dalších místech se pak umístily (v tomto pořadí) Microsoft, Google, Visa, Alibaba, Tencent, Facebook, McDonald’s a MasterCard. Apple tedy vicekraluje skutečně vybrané smetánce. A kdo ví, třeba se mu příští rok podaří v žebříčku BrandZ Amazon konečně předehnat. Ostatně, v jiných žebříčcích hodnoty značky se mu to už povedlo.

Dnes nejčtenější

.