Zavřít reklamu

Společnost Apple byla dříve vnímána jako společnost, jejíž produkty nepatří zrovna mezi ty nejlevnější na trhu. V současné době to již neplatí a pokud se podíváme například na mobilní telefony, zjistíte že s výjimkou Huawei v podstatě každá vlajková loď jakéhokoli jiného výrobce svoji cenou vyrovnává nebo ještě převyšuje cenu iPhone. To stejné platí také u iPadu. Pokud se podíváme na tablety, samozřejmě můžeme najít produkty s cenou od 100€, na druhou stranu však pokud vezmeme to nejlepší co daná společnost vyrábí, je cena s iPadem srovnatelná. Všechny produkty které Apple vyrábí jsou navíc jeho vlajkovou lodí v dané kategorii.

Apple zásadně nemění cenu produktů v momentě, kdy jsou aktuálním modelem společnosti. Ke změně ceny někdy dochází při příchodu nové generace produktu, což jsme mohli v posledních letech pozorovat zejména u přehrávačů iPod, jejichž cena téměř rok od roku klesala aby se v posledních letech ustálila tam, kde je dnes. Starší generaci následně Apple přestává v době příchodu nové generace prodávat s výjimkou iPhone, které se následně nabízí za mírně sníženou cenu. Ani zde však nemůžeme počítat s tím, že by společnost začala nabízet starší iPhone za poloviční cenu oproti ceně, kterou nastavila když byl model aktuální.

Nyní jsme se v podstatě dostali k tomu, proč tento článek vzniká. Společnost Nokia nastavila cenu její vlajkové lodi Lumie 920 v době kdy přišla na trh na 15 900Kč, což je cena která naprosto odpovídá ceně iPhone 5 a dalším telefonům v této kategorie a je samozřejmě naprosto v pořádku. Nyní se však očekává příchod nástupce Nokie Lumia 920 a cena se snížila téměř o padesát procent. Nokii Lumia totiž najednou není problém pořídit za cenu pod 8900Kč. Společnost tak ještě předtím, než přišel nástupce, snížila cenu svého top produktu na téměř polovinu. Jakou cenu má tedy pro Nokii samotný produkt? Nemyslím tím výrobní hodnotu která je u každé společnosti zhruba na 40-60% prodejní ceny. Na mysli mám naopak cenu pro samotnou společnost a její uživatele.

Nevadilo by vám kdybyste si koupili iPhone 5 dnes za 16 600Kč a zítra byste jej našli na Apple.cz za 9000Kč? Jakou by pak měl vlastně tento telefon hodnotu. Byla by hodnota iPhone 5 poměrně vysokých 16 600Kč nebo „pouze“ 9000Kč? Na to, že Apple nikdy nenabízí své produkty levněji se tak tedy dá dívat dvojím metrem, tím prvním který zřejmě po přečetní použijí uživatelé Nokie, který znamená že společnost chce stále astronomicky vydělávat nebo tím druhým. Druhý způsob pohledu na věc je ten, že si společnost zkrátka váží svých produktů stejně tak jako její zákazníci. Apple tedy nestanovuje cenu produktu, ale jeho hodnotu pro uživatele.

Apple-Led-Cinema-Macbook-Pro

Dnes nejčtenější

.