Zavřít reklamu

Apple si nedá pokoj a nedá. Jen za poslední měsíc se na společnost sesypala další salva žalob, a aby toho málo, čelí technologický gigant další obří pokutě. Tentokrát dostal výrobce přes prsty kvůli údajnému porušení patentů švédské společnosti Neonode, jež si před pár lety nechala potvrdit vlastnictví technologie odemykání, které Apple momentálně v iOS využívá, a funkce QuickPath. Společnost tak zahájila další táhlé soudní řízení, které pravděpodobně nějakou dobu potrvá. Vlastnictví patentů je totiž sporné a více méně se jedná o slovo proti slovu.

Za posledních několik týdnů jsme si zvykli, že se v případě jablečné společnosti žalobami příliš nešetří. Ať už se jedná o zpomalování iPhonů a uživatelská obviněná, nebo tahanice z minulosti, Apple na tom aktuálně není nejlépe a bojuje na několika frontách. K tomu se nově přidala i švédská společnost Neonode, podle níž jí Apple ukradl patenty, vydával je za své a především je využil v praxi. Konkrétně společnost zmiňuje odemykání iPhonu pomocí potažení prstem a funkci QuickPath, která usnadňuje fungování klávesnice. Nejedná se však očividně o žádného patentového trolla, který by jen využíval děr v zákonech a snažil se přijít si na nějaké to tučné odškodné. Neonode je technologická společnost, která se zaměřuje na dotykové displeje a o řadu přelomových objevů se pokusila již v roce 2012.

V minulé dekádě dokonce společnost distribuovala vlastní smartphony, konkrétně Neonode N1 a N2, které se však nesetkaly s přílišným úspěchem. I tak je ale vidět, že se jedná o vážné zavinění a nejde jen o způsob jak si přihřát polívčičku a přivydělat si. Již tehdy se Apple bil za své vynálezy a tvrdil, že technologie odemčení telefonu pomocí potažení prstem je jeho a výrobci jako Samsung nebo Motorola na ni nemají právo. Inu, bumerang se jablečné společnosti vrátil a totéž nyní tvrdí i firma Neonode, které vadí zejména využití této technologie u iPhonu 11 Pro a iPadu Pro. Jak přesně tato šarvátka dopadne rozhodne soud, ale troufáme si tvrdit, že na verdikt si ještě dlouhou dobu počkáme.

Dnes nejčtenější

.