Zavřít reklamu

Po sérií súdnych sporov medzi Applom a ďalšími spoločnosťami dochádza k ďalšiemu, tentoraz pomerne zaujímavému súdnemu sporu. Bostonská univerzita sa rozhodla podať žalobu na spoločnosť Apple kvôli patentu, ktorý bol udelený jednému z jej profesorov v roku 1997. História patentu pritom siaha do roku 1995, no podľa informácií ho porušujú iba najnovšie zariadenia od Applu, konkrétne iPhone 5, iPad a MacBook Air.

Patent, kvôli ktorému chce Bostonská univerzita žalovať Apple, sa týka tenkého filmu z monokryštalického nitridu gália v polovodičoch. Práve túto technológiu podľa tvrdenia inštitúcie využívajú posledné zariadenia od Applu, medzi ktoré patrí najnovší iPhone, MacBook Air a tablety iPad. Ako inak, ani univerzita sa nechce zaobísť iba s finančným odškodným a práve preto žiada, aby boli menované zariadenia stiahnuté z trhu v USA. Skutočnosť, že chce univerzita žalovať Apple, je pomerne ironická. Už v júni/červnu minulého roku zverejnila štúdiu, podľa ktorej tzv. „patentoví trollovia“ stoja USA ročne viac ako 29 miliárd dolárov. Pojmom „patentoví trollovia“ sú označované spoločnosti, ktoré sa súdia kvôli takým patentom, ktoré vlastnia, ale nikdy ich v praxi nepoužili. Väčšinou sa v tomto prípade jedná o menej známe či neznáme spoločnosti, ktoré sa snažia útočiť na svetoznámych výrobcov a získať tak finančné odškodné.

Úspech univerzity v súdnom spore ale nie je zaručený. Bostonská univerzita sa totiž pre tento patent rozhodla v minulosti obviniť aj 10 ďalších spoločnosti, medzi ktoré patrí aj Amazon a Samsung. O úspechu univerzity v súdnych sporoch sa však hovoriť nedá.

2013-07-03-image-16
*Zdroj: Boston.com; TechSpot.com 

Dnes nejčtenější

.