Zavřít reklamu

Nejnovější generace iPhonů zažívá už od svého vydání skutečně velmi dobré prodeje, které překvapily nejen mnohé analytiky, ale zřejmě i samotný Apple. Ten má navíc nyní další velký důvod k radost. Nejnovější modely jeho telefonů totiž v USA tvořily  69 % celkových prodejů mezi říjnem a prosincem loňského roku, což je vzhledem k ceně a dostupnosti pořádný úspěch.

Posledních několik měsíců nás analytické společnosti bombardují prodejními výsledky a nejrůznějšími průzkumy trhu, které se týkají nejnovější generace iPhonu. Všechny z nich dokazují, že jsou nové modely jablečného telefonu hitem, který jen tak v brzké době nepoleví. To ostatně dokazuje i společnost CIRP, podle níž se iPhone 11, Pro a Pro Max zasloužily o 69 % všech prodaných kusů během října a prosince roku 2019. Nejsilnější prodeje zaznamenal iPhone 11, který tvoří 39 % všech dodaných kusů, špatně na tom však nejsou ani jeho o poznání dražší sourozenci. Ze starší generace potom nejvíce táhne model XR, jehož cena byla v USA snížena 599 dolarů za kus, což spoustu uživatelů motivovalo k upgradu. Apple se již nechlubí oficiálními čísly, a tak se jedná o pouhé odhady, ale i tak statistika jasně naznačuje, jak na tom zhruba jednotlivé telefony jsou.

iPhone Sales

Společnost CIRP se vytasila také s porovnáním samotných cen, jež mnohdy hrají poměrně důležitou roli a především o Vánocích rozhodují o tom, zda uživatele po smartphonu sáhne, či nikoliv. Zatímco v roce 2018 činila průměrná cena za iPhone 839 dolarů, loni se jednalo o „pouhých“ 809 dolarů, což si může vypadat jako marginální rozdíl, ale v praxi se jedná o odchylku v řádech tisíců korun. Zajímavé je i srovnání týkající se uložiště u jednotlivých modelů, které jsou dostupné na trhu. Zatímco v případě iPhonu 11 Pro dvě třetiny uživatelů zvolily vyšší možnou konfiguraci, tedy 256 či 512GB, zákazníci zvažující koupi iPhonu 11 a starších se rozhodli spíše pro základní 64GB verzi.

Dnes nejčtenější

.