Zavřít reklamu

Příchod posledního jablečného smartphonu iPhone 11 Pro jako obvykle doprovázela velká fanouškovská bouře. Během prvních dní po vydání však pomyslná vlna částečně utichla. Nikdo nepochybuje o tom, že nový iPhone Pro představuje vrchol řemeslné práce a snůšku technologických pozlátek. Otázkou do telefonní pranice však zůstává, zda jde o mobil s nejlepším foťákem?

Nejlepší fotomobil 2020?

Určitě není pro nikoho žádným překvapením, že se iPhone 11 Pro v aktuálních žebříčcích pravidelně objevuje (a ještě bude dlouho objevovat) jako nejlepší fotomobil . Na populárním žebříčku DxOMark se však iPhone momentálně drží „až“ těsně pod první desítkou nejlepších. Pravda, doba od vydání už pokročila a na trhu se objevily další konkurenční novinky. V čem tedy poslední „próčkový“ iPhone pokulhává – v čem naopak konkurenci dotahuje nebo naopak předbíhá?

iphone 11 pro záda
Zdroj: Redakce Letem světem Applem

Recenzí, chvály a dehonestací bylo na adresu iPhone 11 Pro sepsáno a sesláno opravdu spoustu. Pokud bychom se měli podívat na nejlepší fotografické vlastnosti 11 Pro, mezi nejpokrokovější nepochybně patří focení během noci. Tzv. noční režim je přesnou ukázkou toho, jak má vypadat nová technologie v praxi. Našlapaný procesor A13 Bionic během několika sekund zaznamená zachycenou scénu a snůšku snímků dokonale nakombinuje. Výsledkem jsou pak až překrásně pozoruhodné fotografie, nad nimiž se doslova tají dech.

Další jablečnou novinkou je ultraširokoúhlý režim, který ocení snad všichni uživatelé chytrých telefonů. Konečně jsme schopni zachytit opravdu širokou scenérii, jejíž šíři uplatníme jak v interiéru, tak v exteriéru. Hlavní zbraní iPhone 11 Pro je trojice objektivů, mezi nimiž – mimo zmíněného ultraširokoúhlého – najdete teleobjektiv pro 2násobný optický zoom a klasickou čočku pro široké snímky. Kromě ultraširokoúhlé varianty si je třeba vážit optické stabilizace obrazu.

Žádná novinka…

Jablečné novinky jsou pro příznivce ikonické značky vítanou novinkou. Nepřejícím však hraje do karet skutečnost, že výše uvedené „novoty“ nesmlouvavá androjdí konkurence už dávno má. A pokud dáme prostor skutečně kritickému oku, na některých místech iPhone zaostává. Jestliže budeme srovnávat s nejlepší konkurencí, iPhone 11 Pro má větší rezervy při používání portrétního režimu. Zatímco si při rozmazávání pozadí klasických portrétů vede slušně, o to hůř se předvádí při zacílení na malé objekty. Takové fotky nejsou rozmazány všude tam, kde bychom si zrovna představovali a očekávali.

iphone11_pro_max_fb
Zdroj: Apple

Jisté rezervy jsou známy také v případě technologie HDR, která zaostává zejména při focení krajinek a náročnějších světelných scén. I tady si mnohé konkurenční mobily vedou podstatně lépe. Nejnáročnější uživatelé nebudou rovněž zcela spokojeni s manuálním režimem, jenž toho nenabízí tolik, jak leckterý nejlepší mobil do 10000 Kč. Otázka tedy zní: Je iPhone 11 Pro nejlepším fotomobilem dneška? Mezi nejlepší nepochybně patří, ale nejlepší konkurence je pořád o kousek dál…

Jak fotit s fotomobilem

Abyste se dočkali fotografií v co možná nejlepší kvalitě, je třeba vědět, jak fotit s fotomobilem . Aby fotky dobře vypadaly, je nepochybně důležité, abyste vypadali dobře také vy. Nezapomeňte se při focení uvolnit. Pokud vám to nejde, začněte trénovat před zrcadlem. Pohrávejte si s ústy, úsměvem a mimikou. Brzy zjistíte, v jakých situacích a pózách vypadáte nejlépe.

Velkým strašákem bývá dvojitá brada. Abyste této nevzhlednosti zabránili, nefoťte zespodu. Objektiv by měl být výš než oči, bradu mírně skloňte směrem dolů. Pokud máte méně vlasů, fotomobil posuňte mírně dolů (nefoťte shora) a vytočte hlavu do strany. Pro ještě lepší výsledky se také vyplatí pohrávat si se světlem. Zkušený fotograf ostatně moc dobře ví, že světlo je naprostý základ. Vyzkoušejte lampičku, pohrajte si s roletami a tak dále. Neméně důležité je také pozadí a prostředí, kde se právě fotíte. V domácích podmínkách mějte uklizeno, ve venkovních dejte přednost přírodě nebo krásné městské zástavbě.

Text: Petr Smejkal, šéfredaktor Testado.cz


Magazín Letem světem Applem nenese za text výše žádnou odpovědnost. Jedná se o komerční článek, jehož dodavatelem (v plném znění spolu s odkazy) je inzerent. 

Dnes nejčtenější

.