Zavřít reklamu

Hostem oblíbené internetové talkshow The Eavesdrop byl nedávno Andy Miller. Ten v roce 2006 založil společnost Quattro Wireless, zaměřenou na reklamu. Firmu v roce 2009 odkoupil Apple, a Miller se tak začal pracovně zodpovídat přímo Stevu Jobsovi. Spolupráci s Apple ukončil koncem roku 2011, kdy nastoupil jako provozní ředitel v Leap Motion. Na spolupráci s Jobsem však – stejně jako kdokoliv jiný – jen tak nezapomněl, a ve zmíněném pořadu se rozpovídal nejen o tom, co předcházelo akvizici jeho firmy Applem, ale také jak omylem ukradl samotnému Jobsovi jeho laptop.

Když Millera v roce 2009 telefonicky kontaktoval Steve Jobs, měl Miller původně za to, že se jedná o nějaký nepříliš povedený žert. Jobs to ale nevzdal, a poté, co Millerovi zavolal podruhé, podařilo se mu ho přesvědčit k okamžité schůzce. Někteří členové výkonného týmu společnosti Apple pomohli Millerovi připravit se na schůzku tak, aby na Jobse udělal co největší dojem, zklamaným byl ale nakonec Miller. Ten ve zmíněném rozhovoru zavzpomínal na to, jak se původně se Jobsem domluvil na odkoupení Quattro Wireless za 325 milionů dolarů. Na schůzce ale padlo číslo 275 milionů – a na něm Jobs pod pohrůžkou, že od iPhonu odstřihne Quattro Wireless SDK, pokud Miller částku neodsouhlasí, trval. Nakonec došlo k úspěšné akvizici a spolupráce Millera s Jobsem mohla začít.

Miller se svým týmem měli v Applu na starost práci v oblasti reklamy. Jednou dostali za úkol vytvoření příkladů reklam, na kterých měli předvést potenciál platformy iAd. Miller se svými kolegy vytvořil příklady reklam, v nichž figurovala jména Sears nebo McDonald – a to se nakonec ukázalo jako kámen úrazu. Jobs jmenované značky nesnášel, údajně pro jejich nízkou kvalitu a pro to, že neodrážely applovskou high-endovou estetiku. Zavolal si Millera k sobě do kanceláře, kde mu v rámci emotivní výměny názorů doporučil, ať se poučí v oddělení marketingové komunikace. Miller si následně spěšně sbalil do batohu své věci a opustil kancelář.

Po příchodu na příslušné oddělení si v zájmu lepšího soustředění vypnul telefon a ani v nejmenším ho nenapadlo, že kromě svých věcí v rychlosti odnesl i Jobsův laptop, myš a podložku pod myš. Dozvěděl se to až ve chvíli, kdy na oddělení nakráčeli dva pracovníci bezpečnostní služby a Miller do ruky dostal telefon, na jehož druhém konci se ho Jobs rozčileně ptal, proč mu ukradl laptop. Millerovi se podle jeho vlastních slov podařilo zázrakem šéfa Applu přesvědčil, že mu laptop neodnesl záměrně a že z něj v žádném případě neukradl žádná data. Odevzdal bezpečnostním pracovníkům notebook i podložku na myš, a ve vyhrocené a náročné situaci si neuvědomil, že v batohu stále ještě nechtěně ukrývá Jobsovu myš – a tu má podle svých slov doma dodnes. Ani za přešlap s nevhodně zvolenými značkami, ani za (ne)ukradený laptop nakonec Miller vyhazov nedostal, a v Applu působil až do roku 2011.

Dnes nejčtenější

.