Zavřít reklamu

Steve Jobs byl výrazná osobnost, která za sebou ve světě technologií zanechala nesmazatelnou stopu. Jako každý měl i Steve Jobs své slabší i silné momenty. Pojďme si připomenout ty, při kterých doslova zazářil.

Když v roce 1976 založil Apple

Co jste dělali, když vám bylo něco málo přes dvacet? Stevu Jobsovi bylo 21 let, když spolu se svým přítelem Stevem Wozniakem – počítačovým géniem – založil v garáži společnost Apple. Firma se v osmdesátých letech stala veřejně obchodovatelnou a vygenerovala dokonce největší kapitál od doby, kdy se v roce 1956 stala veřejně obchodovatelnou firma Ford Motor.

Když v roce 1983 dostal to, co chtěl

Po několika divokých letech ucítil Jobs potřebu přibrat do čela společnosti Apple ještě jednoho výkonného vedoucího pracovníka. Volba padla na Johna Sculleyho, který v té době působil ve firmě PepsiCo jako prezident. Příběh o tom, jak Jobs přišel ke Sculleymu a s razancí sobě vlastní mu položil sugestivní otázku, zda chce až do konce života prodávat oslazenou vodu, nebo jestli chce změnit svět, již vstoupil do historie – a Sculley skutečně přešel k Applu.

Když v roce 1985 dokázal, že nepotřebuje Apple

V polovině osmdesátých let minulého století nabraly události v Applu úplně jiný spád. Po sérii neshod musel Steve Jobs firmu opustit. Kdo by čekal, že půjde na úřad práce nebo za pokladnu supermarketu, těžce by se zmýlil. Jobs odkoupil divizi Pixar a založil vlastní počítačovou společnost NeXT, kterou o pár let později Apple odkoupil i s Jobsem.

Když se v roce 1997 se vší slávou vrátil zpět do Applu

Když se Jobs vrátil do Applu, působil původně jen jako prozatímní ředitel do doby, než se najde odpovídající náhradník. V červenci roku 1997 opustil Gil Amelio vedoucí pozici a Jobs měl volnější ruce. Jakmile se dostal k vedení, okamžitě zatrhl neúspěšné projekty, jako byl Newton, Cyberdog nebo OpenDoc. Řady zaměstnanců Applu Jobsovou zásluhou výrazně prořídly, vrátil se designér Jony Ive a cupertinské firmě se postupně začalo opět dařit lépe.

Když v roce 1998 dal světu iMac G3

V roce 1998 vypadala většina obyčejných PC prakticky stejně – rozměrné šasi z béžového nebo špinavě bílého plastu a hranatý monitor, zabírající velkou část pracovního stolu. Steve Jobs se ale tehdy rozhodl, že celou věc pojme jinak. Rozhodl se, že chce, aby počítač byl cool doplňkem, po kterém bude každý toužit a na který bude radost pohledět. Apple tedy přišel s iMacem G3 – all-in-one počítačem z průsvitného barevného plastu a se zaoblenými tvary, který se okamžitě stal hitem.

Když v roce 2001 dostal do kapes lidí tisíc skladeb

V roce 2001 Steve Jobs představil relativně drobnou světlou krabičku – první přenosný hudební přehrávač od Applu. „Apple vynalezl zcela novou kategorii digitálního hudebního přehrávače,“ prohlásil tehdy sebevědomě Jobs. iPod měl nakonec u zákazníků opravdu nevídaný úspěch. Celosvětově se ho prodalo 250 milionů kusů a dočkal se řady dalších aktualizací a verzí.

Když v roce 2007 představil iPhone

U iPodu se ale Steve Jobs nezastavil. Rozhodl se pro změnu rozčeřit stojaté vody světa mobilních telefonů. Ještě ve chvíli, kdy na pódiu představoval ona proslulá „tři zařízení v jednom“, našla se řada skeptiků, kteří iPhonu předpovídali brzký pád. Opak se ale stal pravdou – na nové iPhony se stály fronty a jen málokdo netoužil si ho alespoň vyzkoušet, a to i navzdory tomu, že prvnímu iPhonu do dokonalosti ledacos chybělo.

Když v roce 2008 předvedl, že pro všechno se najde aplikace

Netrvalo dlouho, a Apple otevřel prostředí svého iPhonu také vývojářům aplikací třetích stran. Vývojářům i uživatelům se tak otevřely zcela nové možnosti a App Store začaly rychle zaplavovat aplikace pro nejrůznější účely. Ať už potřebujete cokoliv, vsaďte se, že pro to existuje aplikace.

 

Dnes nejčtenější

.