Zavřít reklamu

Zhruba před měsícem jsme vás na našem magazínu informovali o tom, že Apple zažaloval společnost Corellium, která údajně porušuje jeho autorská práva. Corellium, což je i samotný název programu společnosti, vytváří virtuální iOS zařízení, společně s platnými identifikačními čísly Device ID. V těchto virtuálních zařízeních poté můžou podle Corellia bezpečnostní výzkumnící hledat všelijaké chyby a předávat je Applu, aby je opravil. Alespoň takto tedy společnost Corellium svůj program popisuje. Realita je však údajně lehce jiná, jelikož sice v rámci Corellia dochází ke zjišťování bezpečnostních chyb, ty jsou poté použity proti Applu. Není tak tedy divu, že kalifornský gigant společnost Corellium zažaloval.

Před pár hodinami jsme se dočkali další zprávy a celý soudní proces se posunul dále. Corellium odpovědělo na žalobu společnosti Apple a i nadále si stojí za svým. Společně s tímto tvrzením Corellium obvinilo Apple z dlužné částky 300 tisíc dolarů a dále uvádí, že Corellium Applu dokonce pomáhá v hledání chyb uvnitř operačního systému iOS. Applu se však právem nelíbí fakt, že se v rámci Corellia tvoří jak reálně vypadající zařízení, tak také repliky iTunes a dalších aplikací. „Corellium jednoduše zkopírovalo naprosto všechno: zdrojový kód, uživatelské prostřední, ikony – prostě vše, a to v naprostých detailech,“ stojí v soudním prohlášení Applu. Podle Correlia je využití zdrojového kódu od Applu v pořádku a opět přichází ta stejná písnička, která zní: „Corellium dělá svět lepším místem. Umožňuje bezpečnostním výzkumníkům jednoduše hledat chyby v iOS, a poté je nahlásit Applu, aby je opravil.“ Kromě toho společnost Corellium nařkla Apple z toho, že se snaží ovlivňovat to, kdo může chyby uvnitř iOS najít. Podle Corellia by měl být schopný chyby hledat a hlásit naprosto každý – právě tohle tvrzení je jedním z klíčových argumentů.

Podle magazínu Motherboard je však tohle pouhá zástěrka. Stačí se podívat na společnost Azimuth, která program Corellium využívá a nalezené chyby v iOS Applu nehlásí. Namísto toho těchto chyb využívá a vytváří hackovací nástroje, které poté prodává donucovacím orgánům například ve Spojených státech, či v Kanadě. Společnost Corellium dále uvádí, že Apple o ní ví již delší dobu, a dokonce pozval jednoho ze zakladatelů, Chrise Wadea, do speciálního programu pro vyhledávání chyb. Wade od této doby našel v iOS dohromady sedm chyb, za které nedostal zaplaceno – a právě proto tvrdí, že mu Apple dluží oněch 300 tisíc dolarů. Apple další vyjádření k této situaci neuveřejnil, ale je naprosto jasné, že se bude i nadále snažit počínání společnosti Corellium zastavit.

Dnes nejčtenější

.