Zavřít reklamu

Mohlo by se zdát, že rok 2018 nezačal pro společnost Apple z jistého hlediska zrovna šťastně. Kromě jiného byla odhalena bezpečnostní mezera v operačním systému macOS, která umožňuje převzetí kontroly nad Macem. Zajímavé je, že přestože byl bug odhalen letos na Nový rok, v desktopovém operačním systému od Applu je přítomný mnohem delší dobu.

Chybu odhalil „hobby hacker“, který má na sociální síti Twitter přezdívku Siguza. Zde uveřejnil odkaz na článek s podrobnostmi. Podle něj se ale chyba v desktopovém operačních systémech od Applu nachází již od roku 2002. Bezpečnostní mezera umožňuje prakticky komukoliv převzít plnou kontrolu nad Macem – útočník ale musí mít fyzický přístup k danému počítači. Chybu lze využít k získání oprávnění pro root uživatele a spustit libovolný kód.

Tato zranitelnost se týká všech verzí operačních systémů macOS. Přestože se nejedná o tak závažnou záležitost, jakou si možná pamatujete z loňského listopadu, nelze nad nově objevenou chybou jen tak mávnout rukou. Navzdory tomu, že k převzetí kontroly nad Macem potřebuje útočník fyzický přístup k počítači, jde totiž o naprosto základní bezpečnostní chybu, kterou si měl Apple pohlídat. Poměrně alarmující je i fakt, že se chybu od roku 2002 nepodařilo odhalit.

Podle nejnovějších zpráv Apple již v současné chvíli pracuje na záplatě, která by měla být vydána co nejdříve.

sad_finder_fb

Zdroj: TechRadar

Dnes nejčtenější

.