Zavřít reklamu

Jestli byl nějaký produkt Applu v uplynulých týdnech očekáván skoro tak moc jako iPhony, byly to bezesporu Apple Watch. Z chytrých hodinek Applu se totiž stal jen za pár let jejich existence naprostý fenomén, na jehož novou generaci je od roku zvědavo čím dál větší množství lidí. Velké pozornosti tudíž neunikly ani minulé úterý představené Apple Watch Series 5. Ty se začaly počínaje dneškem ve světě prodávat a jelikož se nám do redakce podařil získat také jeden kousek – konkrétně s vesmírně šedým hliníkovým tělem a černým sportovním řemínkem -, pojďme se pustit do jeho hodnocení po pár desítkách minut testování, které již máme za sebou.

Jakmile hodinky vyjmete z krabičky a sloupnete z nich ochrannou fólii, jediné, čím se liší od předešlé verze je nápis Series 5 na jejich zádech. Žádná další designová změna se tu tedy nekoná, což však není vzhledem k tomu, že se design Watch od jejich prvopočátku změnil teprve jednou, žádné překvapení. Těšit se tak můžete na skutečně štíhlé tělo, které je v našem případě tvořeno hliníkem, či relativně velký displej s rámečky, které jsou v rozích zaoblené. Je trošku škoda, že na nich Apple letos nezapracoval a nepokusil se je ještě více ztenčit. Prostor na toto vylepšení tu totiž bezesporu je. Designově nepřekvapí ani digitální korunka s EKG senzorem na jejich boku, spodní senzor pro srdeční monitoring či otvory pro reproduktory a mikrofon, které jsou stále na svých místech. Zkrátka a dobře – pokud se vám líbí design Apple Watch Series 4, se Series 5 nebudete mít v žádném případě problém, jelikož jsou úplně stejné.

Veškeré novinky, které Apple Watch Series 5 přinášejí, se týkají výhradně software. Apple v podstatě po hardwarové stránce v hodinkách změnil pouze jejich interní kapacitu, a to z 16 GB na 32GB. Navýšení kapacity přitom využijete především pro aplikace z App Store, který je nově v Watch OS 6 součástí samotných hodinek. Tím nejzásadnějším, čeho si všimnete na první pohled je takzvaný Always On display, i ten však vzhledem k tomu, že Apple použil pro výrobu nových hodinek stejné komponenty jako u staršího modelu řadím spíše do softwarové vychytávky. Jedná se bezesporu o ten nejhlavnější důvod, proč byste si měli koupit nové hodinky, i když vlastníte předchozí generaci.

Always-On display vypadá zkrátka skvěle a na rozdíl od laciných hodinek, které mají tuto vychytávku již dlouhé roky vypadá displej skutečně jako by svítil. Není ničím zastřený ani nijak výrazně ztmavený, je viditelný ze všech úhlů a pro kontrolu času nebo sledování statistik v komplikacích ciferníku není žádný důvod proč hodinky zbytečně rozsvítit. Always-On je zkrátka perfektní, funguje spolehlivě a umožňuje podívat se na hodinky kdykoli chcete a zjistit vše co potřebujete bez toho, aniž byste museli pohnout rukou nebo se hodinek dotknout. Například když nyní píši tyto slova, stačí mi jen pohled na zápěstí a vím vše co potřebuji navzdory tomu, že hodinky nesvítí. Na fotografiích v galerii pak vidíte rozdíl mezi rozsvíceným a zhasnutým displejem s funkcí Always-On. Za tuto vychytávku tedy jednoznačně palec nahoru!

Kompas Apple Watch 5

Další novinkou je pak digitální kompas. Pokud by se jednalo skutešně jen o kompas, řekl bych rovnou, že je k ničemu a v době navigací s GPS jej prostě nemáte, jak využít. Apple však do kompasu zabudoval také informace o sklonu hodinek, nadmořské výšce, zeměpisné šířce a délce. Právě tyto informace jsou tím, co dělá kompas zajímavý a myslím si, že se každý sem tam rád podívá, jak je vysoko nebo na to, jaký sklon má něco na co přiloží hodinky. Rozhodně je to obohacení jinak celkem nezajímavé funkce a přidaná hodnota, kterou Apple vždy uměl svým zákazníkům doručit. Více informací o všem, co Apple Watch Series 5 umí, se dozvíte v recenzi v následujících dnech.

Dnes nejčtenější

.