Zavřít reklamu

Zatímco někteří přední výrobci smartphonů už své vlajkové lodě osazují vesele 5G modemy, které umožní příjem této mobilní sítě nové generace, Apple v tomto směru zatím vyčkává a iPhony novinku naučí až příští rok. Za to se sice mnozí uživatelé jablečné společnosti smějí a označují jí za opožděnou, avšak v konečném výsledku se zdá její krok jako mnohem logičtější než ten, ke kterému se odhodlávají její konkurenti. 

Na nynější stav 5G ve světě si posvítil magazín CNET, který přišel se skutečně zajímavým závěrem – nynější přijetí této technologie mnohými výrobci je v mnoha ohledech limitující. Nikoliv však pro ně, ale pro zákazníky, kteří se pro pořízení telefonu rozhodnou. Nynější 5G technologie jsou totiž teprve na takové úrovni, že mají zvládat připojení se vždy jen k jedné síti, respektive jejím pásmům, které ovládá jeden operátor. Jinými slovy, pokud by chtěl uživatel využívat svůj 5G telefon u jiného operátora, má zkrátka smůlu, jelikož by to nemělo být možné. To se však zprvu stejně příliš stávat nebude, jelikož pokrytí touto sítí je zatím skutečně mizivé a těžko říci, jak rychle se tato situace zlepší. Nicméně CNET počítá s tím, že právě rok vývoje navíc umožní Applu ve spolupráci s Qualcommem tuto technilogickou bariéru překročit a vytvořit modem, který nebude své uživatele limitovat absolutně ničím. Opět by se tak potvrdila stará pravda o tom, že Apple sice nepřináší některé věci jako první, ale jako první je přináší dokonalé. 

Nutno podotknout, že právě pozdější přínos podobných novinek si může Apple dovolit především díky obrovské loajalitě svých zákazníků, která mu zaručuje, že i když podobné rozhodnutí učiní, nemusí se obávat žádného obřího odlivu zákazníků ke konkurenci. Na to se však právě konkurence, která nabízí své telefony zpravidla i o poznání levněji než Applu nemůže v žádném případě spoléhat, jelikož mnohé její produkty “jen” splývají s ostatními v nabídce a není tudíž problém z jednoho přeskočit na druhý jemu podobný s podporou dané technologie. To ale Apple řešit nemusí, jelikož jsou jeho produkty v mnoha ohledech unikátní. A jak se zdá, onu unikátnost se pokusí v brzké době demonstrovat v plné síle, jelikož svými pokročilými 5G modemy vytvořenými ve spolupráci s Intelem dle všeho osadí i iPady, MacBooky a snad i Apple Watch. Vše ale nakonec ukáže až čas. 

Dnes nejčtenější

.