Zavřít reklamu

Titulek může sice znít jako z nějakého Sci-Fi filmu, ale realitě může být mnohem blíž, než byste nejspíš čekali. Všichni jsme si již zvykli na monitoring zdraví skrze Apple Watch. Jak se však zdá, Apple nechce v tomto směru opomíjet ani své telefony. Vypadá to, že v blízké budoucnosti bychom se mohli dočkat průlomu v tom, jak vlastně senzor fotoaparátu skenuje okolí, což by umožnilo využít telefon dokonce k tomu, abyste si změřili krevní tlak.

Není to tak dávno, co se svět dozvěděl, že zařízení Applu by mohla odhalit brzkou fázi demence pomocí různých behaviorálních programů a algoritmů. Nyní výzkumný tým z univerzity v Torontu přichází s dalším řešením, které by pomohlo včas detekovat civilizační choroby jako je například zvýšení krevní tlak. Stačila by rychlá fotka, která by oskenovala váš obličej a na základě získaných dat odhadla tok krve. Nejedná se však o výkřik do tmy či nic nepodloženého, experiment zahrnutý ve studii byl proveden na 1328 dobrovolnících, a to tak, že nahráli dvouminutové video zachycující jejich obličej. Oproti profesionálním zařízením na měření tlaku se úspěšnost odhadu pohybovala od neuvěřitelných 95 do 96 procent. Na výzkumu technologie se podíleli jak výzkumníci z torontské univerzity, tak doktor Kang Lee, jenž předsedá kanadské radě zaměřené na neurovědu a aplikovanou psychologii.

Dílo náhody

Souvisejíci

Celý vynález a následný experiment proběhl spíše náhodou. Doktor Lee se snažil se svým spolupracovníkem Zhengem vytvořit bezkontaktní detektor lži, což je nakonec vedlo k přelomovému zjištění, že tatáž technologie jde využít také k měření tlaku krve. Oba pracovníci pochopitelně ihned změnili cíl své práce a zaměřili na nově objevené využití. Pokud vás zajímá, jak celý koncept funguje, nejedná se o nic příliš složitého. Lidský obličej má pozoruhodnou vlastnost, která mu umožňuje, aby skrz něj procházelo více světla než přes ostatní části těla. Optický senzor tedy nasvítí obličej tak, aby se zviditelnily toky krve a na základě toho vyhodnotí tlak.

Výsledek obrázku pro nuralogix

Lee samozřejmě na nic nečekal a založil společnost Nuralogix, která si dala za cíl technologii zpřístupnit. Vytvořil zároveň aplikaci Anura, jež vám dovolí natočit třicetisekundové video, na jehož základě vyhodnotí hladinu stresu a klidový tep. Funkce obsahující měření tlaku má vyjít v Číně koncem roku, ale prozatím vyžaduje větší výzkum. Uvidíme, zda se nakonec týmu vědců povede dovést nápad do finále. Po boku Apple Watch by se tak stal iPhone výsadním zařízením, který by mohl pomáhat jak lékařům, tak uživatelům.

Dnes nejčtenější

.