Zavřít reklamu

Kým v minulom roku sme si museli u množstva produktov Applu počkať na to, aby došlo k ich spusteniu, zdá sa, že v tomto roku sa Apple snaží stihnúť všetko skôr, ako dôjde k významnej konferencii. Práve taká situácia v týchto dňoch postihla Apple a jeho pripravovanú službu iRadio, ktorú by chcel Apple predstaviť na tohtoročnej WWDC. Služba iRadio by mala ponúkať užívateľom bezplatný prístup k online streamovanej hudbe, v tom mu však zatiaľ bránia rokovania s vydavateľstvami, predovšetkým Sony Music Entertainment.

Apple si naďalej stojí za svojim cieľom a chce svoju službu predstaviť už v priebehu budúceho týždňa, na konferencii WWDC. Spoločnosť sa preto podľa nemenovaných osôb rozhodla vyvinúť tlak na hudobné vydavateľstvá, vďaka čomu sa spoločnosti podarilo podpísať zmluvu s Warner Music Company, jedným z troch najdôležitejších poskytovateľov hudobného obsahu. Apple si je vedomý toho, že Google hodlá presunúť svoju službu Play Music All Access aj na platformu iOS, čím môže ovplyvniť počet užívateľov novej služby od spoločnosti z Cupertina. Narozdiel od All Access by však malo byť internetové rádio bezplatné a dostupné pravdepodobne pre všetkých užívateľov iTunes a iOS zariadení na celom svete.

Spoločnosti preto ostáva podpísať už len zmluvu s posledným vydavateľstvom, Sony Music Entertainment. Toto vydavateľstvo pod seba zahŕňa známe speváčky, akými sú Taylor Swift či Lady Gaga. Hudobná služba od Applu by mala byť podporovaná reklamami, narozdiel od konkurenčnej Pandory však hodlá ponúknuť svojim používateľom rôzne zvýhodnenia, napríklad možnosť okamžite si zakúpiť skladbu v iTunes Store či pretočiť skladbu na jej začiatok. Fakt, že je služba bezplatná, je dôvod, prečo jednania vydavateľstiev s Applom trvajú dlhšie ako s Googlom, ktorého služba je predplatná. Apple chcel mimo iného šetriť na licenčných poplatkoch a stanovoval si poplatok 6 centov za 100 prehraných skladieb, teda o 50% menší ako ten, ktorý platí Pandora. Pandora dnes platí vydavateľstvám približne 4% svojich tržieb, od Applu, najhodnotnejšej spoločnosti sveta, však spoločnosti požadujú aspoň 10% výsledných tržieb. O tom, či sa Applu podarí alebo nepodarí uzavrieť dohodu s vydavateľstvami do konferencie WWDC, sa presvedčíme až na samotnej konferencii. Tá sa koná 10. júna/června 2013.

podcasts-2

*Zdroj: The New York Times, CNET

Dnes nejčtenější

.