Zavřít reklamu

Technologie displejů u mobilních telefonů v posledních letech dosáhly vrcholu. Většina výrobců prakticky nabízí to samé, liší se jen v drobnostech. Někteří výrobci nabízí bezrámečkový displej s výřezem jako Apple, jiní s menším výřezem pouze pro čočku kamery. Jiní, zejména čínští výrobci, nabízí telefony s vysunovací kamerou, takže mohou být displeje prakticky přes celou čelní plochu telefonu. O další posunutí toho, co je možné, se postarali opět Číňané, kteří nyní přichází s další evolucí displeje.

Zaoblení displejů telefonů do jeho okrajů není žádná novinka. Před lety s tím přišel Samsung u svých modelů Edge. Pro někoho je to praktické rozšíření užitné plochy, které přináší několik zajímavých UI elementů, pro jiné je to jen nepraktická blbůstka, díky které se telefon hůře drží a ovládá. Na webu se nyní objevily snímky toho, jak by mohl vypadat nadcházející telefon, který dovede řešení Samsungu do extrému.

Zcela zaoblený displej by měl mít nadcházející Huawei Mate 30 Pro, nové snímky podobné technologie však ukazují, že se na něco takového chystá i další čínský velkovýrobce Oppo. Ten svůj nový displej nazývá „waterfall screen“ nejspíše kvůli tomu, že některé prvky grafiky jakoby odtékají do krajů. Tyto kraje jsou navíc protažené téměř až na zadní stranu telefonu. Na první pohled efektní řešení však může být ergonomicky naprosto tragické.

Kromě zcela nového typu displeje by měl výše uvedený telefon disponovat také kamerou, která je pod displejem. Nulové rámečky okolo displeje také eliminují veškeré ovládací prvky, které se budou nově nacházet na ploše displeje. Bude zajímavé sledovat, jak výrobce nově dostupnou plochu displeje využije a jak se s ní bude uživatelům v praxi manipulovat. Chtěli byste u iPhonů vidět něco podobného, nebo vám „klasický“ displej stačí?

Dnes nejčtenější

.