Zavřít reklamu

Trápí vás rozbitý displej u vašeho iPhonu? Za pár let se možná bude jednat o minulost. Vědcům se totiž podařilo vynalézt nový, samoléčící materiál, který by mohl najít využití v displejích mobilních telefonů. Nehovoříme ani o příliš daleké budoucnosti, první smartphony vybavené touto technologií by mohly z výrobních linek sjet už v roce 2020. Materiál je vodivý a dokonce dovede zacelit více než jen škrábance.

Business Insider uvedl, že nový materiál, který lze natáhnout až na 50násobek jeho původní velikosti, vytvořili chemici na Kalifornské univerzitě. Skládá se z roztažitelného polymeru a iontové soli. Samoléčebná vlastnost je umožněna hlavně díky tomu, že ionty a molekuly jsou přitahovány k sobě. To znamená, že když se materiál přetrhne nebo má škrábanec, přitahující se ionty a molekuly materiál „vyléčí“.

Ještě působivěji zní schopnost materiálu se znovu opravit poté, co byl roztrhán na kusy. Vědci provedli několik testů, včetně zkoušky zacelení rýh po řezech a škrábancích. Po roztrhnutí na polovinu se materiál automaticky sám spojil. To celé trvalo méně, než 24 hodin.

Dříve už jsme měli možnost poznat některé materiály na mobilních telefonech, které se samy „uzdraví“ (např. LG G Flex), vždy ale byly použity pouze na zadní straně zařízení. Tento nový vynález je prvním materiálem, který může vést elektřinu, a proto umožňuje použití s dotykovými displeji. Vedoucí chemik, Chao Wang, věří, že tento nový materiál se v telefonech může objevit už v roce 2020.

Self-Healing-Smartphone-Display
Broken Glass iPhone FB

Zdroj: iDropNews

Dnes nejčtenější

.