Zavřít reklamu

Modul Crew Dragon od společnosti Elona Muska SpaceX je v posledních měsících velmi sledovaný. Má sloužit k relativně snadné dopravě osob na mezinárodní vesmírnou stanici ISS, a tak na její přechod do ostrého provozu netrpělivě čeká i NASA. Ta totiž nechce nadále finančně podporovat ruskou vesmírnou agenturu, která se o dopravu astronautů do vesmíru stará nyní a vlastní řešení by pro NASA bylo nejlepší variantou. Nicméně po mnoha dobrých zprávách z testovacích letů Crew Dragon přišla koncem dubna jedna negativní.

Při testování motorů modulu došlo k výbuchu jednoho z nich. Celý Crew Dragon byl tímto výbuchem poškozen a další testy i první let s živou posádkou tak musel být odložen. Začátkem května společnost SpaceX pouze oficiálně potvrdila, že opravdu k výbuchu došlo a že jím byla zničena testovací verze Crew Dragon. Příčina výbuchu motoru v té době nebyla známa a tento stav stále trvá a pokračuje tak i vyšetřování incidentu.

K celé situaci se nyní vyjádřila i Kathryn Lueders z NASA, která se SpaceX úzce spolupracuje. Ta nejprve pochválila tým, který nešťastnou událost vyšetřuje, odvedl prý opravdu skvělou práci. Na vyšetřování se navíc podílí samostatně i druhý tým, který je složen právě ze zaměstnanců NASA a spolupracují s týmem inženýrů ze SpaceX. Nicméně i nadále neznáme žádné podrobnosti a všichni o incidentu mluví jako o anomálii, což zní velmi neurčitě.

Vypadá to tedy, že se jedná o větší problém, než se původně předpokládalo. Bohužel pro NASA se s problémy potýká i společnost Boeing, která pracuje na podobném modulu sloužícímu stejnému účelu. Zatím se tedy Američané musí i nadále spoléhat na ruskou vesmírnou agenturu.

Crew Dragon

Dnes nejčtenější

.