Zavřít reklamu

Zhruba za měsíc tomu bude přesně rok, co Instagram do světa vypustil svou novou aplikaci IGTV, kterou mnozí sebevědomě označovali za možného zabijáka YouTube. Jedná se o platformu, na které mohou lidé sdílet různorodý videoobsah a to o délce až jedné hodiny bez větších komplikací. Jediným zádrhelem však bylo to, že videa musí být natočena vertikálně, tedy zjednodušeně řečeno na výšku. Právě tak totiž valná většina z nás používá své smartphony a právě nový formát měl zjednodušit sledování videí na nich při tomto držení. Jak se však zdá, kýžený úspěch se nedostavil a Instagram tak řadí zpátečku. 

Přestože to měl být právě vertikální formát, který IGTV odliší od konkurence a ze kterého bude nejvíce těžit, kvůli nespokojenosti přispěvatelů do aplikace se nyní Instagram rozhodl umožnit do ní nahrávat i videa s horizontální orientací, tedy na šířku. Díky tomuto kroku by se tak měla stát jeho platforma daleko přívětivější a tedy i využitelnější pro daleko větší množství obsahu. Osobně jsem se mnohokrát setkal například s tím, že například videa ze sportovních zápasů byla kvůli vertikálnímu formátu takřka nesledovatelná, protože zkrátka nezachycovala dostatečný prostor na hřišti, v aréně či v kleci. Třeba při MMA zápasech se v IGTV velmi často stává, že vidíte jen prostor mezi zápasníky a samotní aktéři jsou pak mimo displej. To se ale díky podpoře horizontálního již stávat nebude.

Instagram celou novinku komentoval tak, že od ní čekává rozkvět kreatitivy tvůrců obsahu a tím pádem i vzestup celé platformy. Otevření IGTV novému formátu obsahu přirovnává k otevření Instagramu jiným než čtvercovým fotkám v roce 2015, díky čemuž jeho popularita výrazně narostla. Zda se bude tento scénář opakovat i nyní však dopředu předpovídat nelze. Zatímco Instagram lze označit za specifickou platformu, která tu mnoho konkurence nemá, IGTV má před sebou obřího konkurenta v podobě YouTube. 

[appbox appstore id1394351700]

IGTV-landscape

Dnes nejčtenější

.