Zavřít reklamu

Instagram má na krku další pořádný malér. Je tomu jen pár dní, co svět obletěly zprávy o obrovském úniku osobních dat influencerů a dalších známých osobností, a už tu je únik další. Ten objevil na začátku letošního roku bezpečnostní expert David Stier a týkal se konkrétně webové verze Instagramu.

Instagram si můžete užít i na Apple Watch. Stačí k tomu aplikace Lens: 

Chyba webové verze umožňovala ze zdrojového kódu stránky vyčíst kontaktní informace na majitele jednotlivých účtů – konkrétně tedy telefonní čísla a emailové adresy. V tuto chvíli není zcela jasné, jak velkou skupinu uživatelů tento problém ohrožoval, avšak o nízké číslo se zřejmě jednat nebude. Chybou totiž Instagram trpěl nejspíš již od října 2018, což dalo potencionálním útočníkům dostatek času k vytvoření databází kontaktů. Stier pak na chybu narazil v únoru s tím, že Instagram jí opravil na jeho popud v březnu. Vše samozřejmě v naprosté tajnosti, aby proti sobě nepoštval ještě větší skupinu uživatelů.

Únik neveřejných emailových adres a telefonních čísel je sice dá rozhodně považovat za problém, avšak v přímém ohrožení vaše účty nejsou. Emaily budou spíš dost možná využity na šíření různých spamových reklam či virů, které jsou však zpravidla na první pohled rozpoznatelné a pokud dodržujete na internetu alespoň elementární základy bezpečnosti, nemáte se čeho obávat. To ale rozhodně neznamená, že si může Zuckerbergova společnost dovolit podobné přešlapy – tím spíš, když je za ně již pěkných pár měsíců lynčována. 

Obecně se dá říci, že bude velmi zajímavé sledovat, jakým směrem se bude Instagram, Facebook a další služby v Zuckerbergově impériu v budoucnu ubírat. Jejich šéf se totiž nechal v uplynulých týdnech již několikrát slyšet, že soukromí uživatelů je pro jeho společnost nyní ta nejvyšší priorita a hodlá zavést novinky, které jeho slova jen dotvrdí. Zatím se však děje spíše opak. 

Instagram- ochrana osobních údajů

Dnes nejčtenější

.