Zavřít reklamu

V celosvětových prodejích iPhonů si Apple v uplynulém čtvrtletí sice výrazně pohoršil, minimálně jeho domovina – USA – jej však může v tomto ohledu stále těšit. Tamní uživatelé jsou mu totiž alespoň podle průzkumu analytické společnosti CIRP čím dál věrnější, jelikož se jejich počet stále zvyšuje. 

Nejúspěšnějším iPhonem v USA je model XR:

193 milionů. Přesně tak velkou uživatelskou základnu by měl mít Apple podle CIRP v dubnu letošního roku v USA. Oproti prosinci minulého roku si tak polepšil o 2 % a meziročně pak dokonce o velmi slušných 12 %. Poměrně zajímavé je i to, že růst si drží již řadu let víceméně stejnou rychlost a to i přesto, že je tamní trh čím dál více nasycený. 

iphone-us-installed-base

Bude to stačit? 

Přestože si v USA nemůže Apple na mizerné prodeje rozhodně stěžovat, na dalších důležitých trzích se mu v takové míře již nedaří. Velké problémy má například v Číně, kde bojuje jednak s tvrdou konkurencí tamních výrobců, ale také s bojkotem mnohých zákazníků kvůli dovoznímu clu, které uvalil na produkty dovážené z Číny prezident Donald Trump. S podobnými bojkoty se sice Applu několikrát setkal i v minulosti, avšak ty na rozdíl od nynějška vždy za pár dnů či týdnů odezněly. Situace s dovozními cly se však takřka stoprocentně hned tak nevyřeší a co víc – je skutečně velmi nepřehledná. Vše totiž stojí a zároveň padá na rozhodnutích amerického prezidenta, který je v tomto ohledu poměrně nevyzpytatelný. 

V tuto chvíli je těžké předpovědět, jak se bude Applu dařit v prodejích jeho iPhonů v následujících měsících či letech. Zatímco jedni analytici jsou přesvědčeni o tom, že to nejhorší má kalifornský gigant za sebou, druzí mu naopak prorokují další prodejní propady. Mnohem jasněji budeme mít po představení letošních iPhonů v září, od kterých se budou prodeje v následujících měsících odvíjet. 

iPhone XR lsa FB

Dnes nejčtenější

.