Zavřít reklamu

Dodavatelé Applu odmítají zakládat pobočky v USA, a to i v případě, že ve Spojených státech začne operovat Foxconn. Poté, co vítězný prezidentský kandidát Donald Trump pohrozil navýšením daňových sazeb na dovoz ze zahraničí a naopak úlevy v případě výroby v USA, byli údajně někteří z dodavatelů společnosti Apple požádáni o zvážení možnosti výroby ve Spojených státech.

Zvážení tuzemské výroby údajně Tim Cook probíral se smluvními dodavateli Applu, společnostmi Foxconn a Pegatron, již loni v červnu. Informovala o tom japonská společnost Nikkei. O tom, že se Foxconn údajně rozhodl vyhovět, již informoval nejeden server, ostatní řetězce ho však nejspíš následovat nebudou.

Server DigiTimes citoval zprávu z čínského webu qq o tom, že většina čínských dodavatelů odmítá podniknout tentýž krok, jako Foxconn, a to i v případě, že by se Apple definitivně rozhodl pro přesun výroby do USA. Je to proto, že by to s sebou neslo vysoké náklady na nemovitosti, ale i vyšší mzdové a provozní náklady. Výrobce skel, společnost Lens Technology, naznačila, že v USA nehodlá zřizovat žádné výrobní linky, a to navzdory faktu, že v USA jsou náklady na provoz a energii nižší, než v Číně. Tato společnost zaměstnává 70 tisíc pracovníků do 45 let. Lens Technology uvedla, že většina pracovníků v USA je starší 45 let a navíc odmítají přijmout různé pracovní plány.

Vzhledem k tomu, že drtivá většina součástek pro iPhone se vyrábí v Asii, je přesun výroby do USA snazší si představit, než k ní skutečně přikročit. Apple by potřeboval přemístit do Států kompletní řetězce, včetně výrobců panelů displejů, čoček, dotykových panelů, baterií a dalších součástek. Všichni tito výrobci se v Číně většinou nacházejí jen kousek od sebe a mohou se rychle adaptovat na měnící se podmínky trhu. Jeden nejmenovaný dodavatel uvedl, že lití kovových komponentů na zakázku trvá v Shenzhenu deset dní, v USA až měsíc.

iphone-production-line-fb

Zdroj: iDownloadBlog.com

Dnes nejčtenější

.