Zavřít reklamu

Připravte se na zdražování Apple produktů. Tak přesně takto lze vnímat čerstvé oznámení jednoho z největších dodavatelů Applu ve formě společnosti TSMC jeho klientům. Ten je upozornil na to, že od 1. října vstoupí v platnost jeho nový ceník, který přinese největší zdražení jeho čipů za posledních deset let.

Ke zdražení TSMC přistupuje dle svých slov hned z několika důvodů. Jedná se jednak o reakci na rostoucí inflaci, jejíž přibrždění se v brzké době tak úplně očekávat nedá, a jednak o snahu zlepšit “čtení trhu”. Mnozí klienti TSMC si totiž v současnosti objednávají zbytečně mnoho čipů, které pak třeba ani nevyužijí, čímž jednak výrobní linky výrobce zcela zahltí, ale jednak mu tím de facto znemožní sledovat jiné trendy v čipech a na ty reagovat svými výrobními schopnostmi. Rád by proto klienty tímto krokem přiměl k uvážlivějšímu objednávání čipů, které mu umožní mimo jiné výhledově zajímavější produkty, které budou vycházet z potřeb klientů. 

Jelikož vejdou ceny v platnost až 1. října a jelikož má navíc Apple s TSMC dlouhodobě velmi dobrý vztah, je poměrně pravděpodobné, že se zdražení iPhonů 13 či jiných produktů, které dorazí již v září, obávat nemusíme. Naopak produkty pozdějšího data, kterými by mohly být například nové MacBooky Pro či iPady mini by se svou cenovkou klidně na vyšší level vyhoupnout mohly. Zda se bavíme o stovkách či tisících korun však ví v současnosti jen a pouze Apple. 

Dnes nejčtenější

.