Zavřít reklamu

Bob Borrough, bývalý inženýr Applu, který pracoval jak pod vedením Steva Jobse, tak i Tima Cooka, představil nedávno svou vlastní platformu s názvem Project Erasmus. Jedná se o implementaci uživatelského rozhraní, využívající okolní osvětlení ke specifickému zobrazení prvků na displeji zařízení.

Prvky v uživatelském rozhraní daného zařízení díky tomu vypadají jako reálné trojrozměrné objekty, nacházející se těsně pod sklem displeje. „Jako byste si na ně mohli sáhnout,“ uvádí Burrough v propagačním videu k Projectu Erasmus. Aplikace funguje díky fotoaparátu s objektivem typu „rybí oko“, který Burrough umístil na horní část iPhonu. Fotoaparát umožňuje zachycení okolí přístroje v podstatně širším úhlu. Data z fotoaparátu následně projdou analýzou a jsou použita k vykreslení osvětlení, stínů a odrazů v prostředí mobilního operačního systému.

V praxi to může vypadat například tak, že po příchodu  do tmavé místnosti aplikace automaticky přepne do režimu, připomínajícího Dark Mode, zatímco při intenzivnějším osvětlení vykreslí věrohodné stíny okolo jednotlivých prvků uživatelské rozhraní. Bob Borrough uvádí, že si jednotliví vývojáři budou moci Project Erasmus přizpůsobit na míru a sami zvolit, jak bude rozhraní aplikací reagovat na okolní osvětlení. Na dalším zajímavém videu pak Burrough demonstruje, jak lze funkci využít na Apple Watch a v prostředí standardního webového prohlížeče.

Platforma Project Erasmus má nejenom estetický aspekt, ale může mít i praktické využití v mobilních hrách nebo v aplikacích, využívajících princip rozšířené reality. Její využitelnost je tedy skutečně široká a pokud by jí technologičtí giganti uchopili za správný konec, mohla by do jisté míry přinést revoluci mezi smartphony, respektive v jejich softwarech. Jejich možnosti by totiž posunula na novou úroveň.

Project-Erasmus-iPhone

Dnes nejčtenější

.