Zavřít reklamu

Je tomu již 8 let od chvíle, kdy svět opustila jedna z největších osobností technologického světa. Steve Jobs byl bezesporu pozoruhodný člověk, který bezezbytku dokázal splnit to, co si vysnil – tedy změnit svět. Není nyní podstatné řešit, že většina z věcí, které představil Apple, by stejně přišly na svět. Zkrátka je představil a zpopularizoval Apple a upřímně řečeno, posledních deset let před smrtí Steva byl Apple Jobs a Jobs Apple. Je však potřeba otočit list a vnímat Apple ze současného pohledu. Mnoho lidí stále píše v diskusích, že za to či ono by se Steve otáčel v hrobě nebo, že toto by Steve nikdy nedopustil. Upřímně řečeno, já s ním na pivo nechodil a věřím tomu, že ani nikdo z těch, kteří to rádi tvrdí.

To, že řekl Steve před deseti lety, že větší než 4″ displej nebudeme potřebovat, je sice pěkné, ale má to v dnešním světě zhruba stejnou váhu, jako když Bill Gates řekl v roce 1981, že nikdo nikdy nebude potřebovat více než 640kB RAM. Steve Jobs dnes již bohužel není mezi námi a některé výroky zkrátka již nemůže vzít zpět. Já však pevně věřím tomu, že kdyby tu dnes byl, tak by se Apple příliš nelišil od toho Applu, který známe nyní. Steve byl totiž samozřejmě neuvěřitelný vizionář, ale ještě mnohem lepší to byl podnikatel. Člověk, který dokázal za svůj život vybudovat tři společnosti v hodnotě miliard korun, z nichž ta nejslavnější má hodnotu bilionů korun, je bezesporu především podnikatel.

Každý podnikatel na světě včetně Steva Jobse se pak musí přizpůsobit trhu nebo vytvořit svůj vlastní trh. To se Jobsovi podařilo, ale stejně tak, jako vytvořil trh pro smartphony nebo MP3 přehrávače, se v něm následně dokázal pohybovat a reagovat na jeho aktuální poptávku. Čím dál tím častěji čtu, jak je Apple takový nebo makový za to, že nepředstavil nový iPhone SE nebo že udělal to nebo ono. Pravda je však taková, že Apple má stovky lidí, kteří nedělají nic jiného, než sledují vývoj trhu a poptávku zákazníků po produktech. Apple přesně ví, kdy přijít s jakým produktem a kdy je nejvhodnější doba na uvedení dalšího iPhone SE nebo čehokoli jiného. Navíc Apple je globální firma jako téměř žádná jiná a pokud v ČR/SR chceme 4″ iPhone, pak to je sice pěkné, ale bohužel ze 7 miliard lidí nepředstavujeme ani to jedno procento a pokud ostatní trhy chtějí něco jiného, Apple se jim přizpůsobí.

A věřte, že stejně tak by to udělal Jobs. Ano, jednou za pár let by přišel a ukázal lidem, že vlastně nevědí, co chtějí a definoval trh sám o sobě. To se však stalo i bez něho a Apple představil AirPods. Od té doby se je snaží většina výrobců sluchátek napodobit, ovšem nikomu se to nedaří ani vzdáleně. Někteří mají sice delší výdrž, kvalitnější zvuk nebo nějaké ty další vychytávky, ale nikdo není tak cool jako Apple se svými AirPods a to je přesně to, co dělal Apple vždy. Ani za Steva totiž neměl produkty, kteří by ostatní nikdy předtím neviděli, snad s výjimkou iPodu. Měl ale produkty, které byly tak jiné od ostatních, že se s nimi nikdo nemohl srovnávat.

Apple iPhone and AirPods

Na závěr mi to nedá a vzpomenu si ještě na časté připomínky o chybách, které Apple dělá. Například takový HomePod se nesetkal zrovna s nejlepším ohlasem. Produkt sám o sobě je bezesporu kvalitní, ovšem jeho využitelnost není nejlepší a lidé jej zkrátka nedokáží dostatečně ocenit. To je pochopitelně průšvih a Apple musel po dlouhé době u svého produktu snížit cenu, což vypovídá o nízkých prodejích. Na druhou stranu, pamatujete si na skvělou vychytávku iPod Hi-Fi? Nepamatujete? Tak vidíte, a to byla hračka, které se Steve věnoval osobně dlouhé měsíce a považoval ji za něco úžasného. Nevydržela přitom na trhu zdaleka tak dlouho jako samotný HomePod. I Steve dělal chyby, a i Steve byl podnikatel, který se snažil prodat co nejvíc produktů. Buďme Stevovi vděční za to, co pro svět udělal, ale nemysleme si, že kdyby nyní žil, vypadal by Apple výrazně jinak.

Apple-iPhone-and-AirPods

Dnes nejčtenější

.