Zavřít reklamu

V řadách Applu byste nalezli obrovské množství zaměstnanců působících na nejrůznějších pozicích. Zatímco prodejci, softwaroví a hardwaroví inženýři, markeťáci či designéři vás v nich zřejmě vůbec nepřekvapí, filozof zřejmě ano. I toho však kalifornský gigant zaměstnává a to dokonce již od roku 2011.

Takto to vypadá v Apple Parku, kde zřejmě filozof Applu působí: 

Jmenuje se Joshua Cohen a před příchodem Applu působil jako profesor politické filozofie na Standard University. Z ní však v roce 2011 odešel a začal se věnovat práci v Applu, konkrétně u Apple University. O té sice mnoho informací není, ví se však, že byla založena v roce 2008 samotným Stevem Jobsem a zjednodušeně řečeno zastává funkci jakýchsi školících kurzů pro zaměstnance Applu. Její programy jsou ale dle všeho daleko sofistikovanější než klasická pracovní školení a zaměstnanci si tak z nich odnáší daleko více, než jen strohé informace potřebné k výkonu jejich práce. 

Rozhovory zakázány

Cohen má podle všeho na univerzitě Applu na starosti katedru, či chcete-li oddělení filozofie. Čas od času jej však mohou lidé vidět i mimo Apple na různých přednáškách. Pokud si však myslíte, že jsou právě tyto “non-Apple” přednášky skvělou možností, jak od něj zjistit zajímavé informace o jeho působišti, jste na omylu. Oslovit se jej totiž v minulosti pokusilo již značné množství magazínů v čele s uznávaným Quartz, avšak vše ztroskotalo na zákazu Applu o poskytování jakýchkoliv rozhovorů. Nicméně právě na přednáškách mimo půdu Applu čas od času zazní slova, která Cohen použil i při přednášení pro zaměstnance Applu. Tedy alespoň podle zdrojů některých magazínů. 

Například hudební magazín ludwig-van.com v roce 2016 přišel s tvrzením, že přednáška pro veřejnost z Toronta konaná v témže roce je naprosto shodná s tou, kterou si vyslechli i zaměstnanci Applu dříve. Pojednávala o pianistovi Glennu Gouldovi, který začal ke své tvorbě využívat technologie od Applu, díky kterým mohl tvořit ještě vznešenější hudbu a tu pak sdílet se širším publikem. Toto téma tak perfektně potvrzuje slova jiných zdrojů, podle kterých se v Apple akademii mimo jiné učí nahlížet na Apple produkty jakožto na umělecká díla od Picassa. 

Zaměstnávání Cohena na plný úvazek v technologické společnosti je skutečně pozoruhodné a je velká škoda, že Apple tento krok před světem tají. Ale kdo ví – třeba je tento filozof jen špičkou ledovce zajímavých zaměstnanců, kteří pod křídly Applu již nějakou dobu působí. Vzhledem ke striktnímu utajování se o nich ale stejně s největší pravděpodobností nikdy nedozvíme. Tak co, pořád se vám Apple jeví jako společnost, o které ví svět naprosto vše? 

Apple Store logo

Dnes nejčtenější

.