Zavřít reklamu

V souvislosti s nedávnou střelbou v prostorách YouTube se začínají ozývat hlasy zaměstnanců, kteří tvrdí, že se s výhružkami setkávají častěji, než by jim bylo milé.

„Zničím tě“

Útok Nasim Aghdam se předpovídat pochopitelně nedal, zaměstnanci společnosti YouTube měli ale podle svých vlastních slov dost důvodů k obavám. Pětice bývalých pracovníků se svěřila serveru BusinessInsider s tím, jakým výhrůžkám museli v době svého působení ve společnosti čelit.

Drtivá většina výhrůžek probíhala přes e-mail, docházelo ale i ke konfrontacím tváří v tvář. Mia Quagliarello vzpomíná na jednoho uživatele, který jí kvůli zrušení účtu vyhrožoval, že zničí „ji i její rodinu“. Dotyčný dokonce vytvořil webovou stránku, namířenou proti dotyčné zaměstnankyni. Management společnosti vyhodnotil situaci jako dostatečně vážnou na to, aby své pracovnici poskytl na tři dny ozbrojenou hlídku. Žádný ze zaměstnanců si ale nevzpomíná na případ, kdy by byl některý z pracovníků fyzicky napaden.

Problém s uživateli, kteří neznají hranice, se netýká jen YouTube. Tři z dotázaných zaměstnanců mají zkušenost i z jiných sociálních sítí, kde o výhrůžky ze strany uživatelů také nebyla nouze. Spolu s masivním rozšířením sociálních sítí a s tím, že se na nich může stát (někdy i vydělávající) celebritou prakticky kdokoliv, narůstají také potenciální problémy. „Když máte platformu, která má sloužit opravdu všem, narazíte i na lidi, kteří jsou emočně nestabilní,“ vypráví jeden z bývalých zaměstnanců YouTube. „A kdykoliv se ta platforma nějakým způsobem změní, dostáváte hromadu e-mailů. Některé jsou rozumné, některé ale ne.“

Prohlédněte si prostory YouTube v Kalifornii a Beverly Hills na snímcích z OfficeSnapshot

Když je změna k horšímu

Řada uživatelů si zakládá na YouTube kanál v naději, že z něj YouTube udělá hvězdu – a YouTube hvězdy se stávají leckdy z poměrně bizarních uživatelů. Lákavá je i vidina výdělku. Spolu s narůstajícím počtem kanálů musel ale YouTube zavést nová opatření, která se ne vždy setkávají s pochopením. Podle tvrzení bývalých zaměstnanců je řada lidí závislých na YouTube nejenom finančně, ale také emočně, a nemusí unést pokles sledovanosti nebo příjmu z YouTube, způsobený novými opatřeními.

Server YouTube se začal výrazněji potýkat s problémovou zpětnou vazbou ze strany uživatelů v roce 2009, kdy výrazně přepracoval vzhled své domovské stránky. V té době ještě YouTube oficiálně neumožňoval výdělek z reklam, počet zhlédnutí byl ale pro tvůrce zásadní.

Poté, co jeden z manažerů zveřejnil na blogu příspěvek, v němž oznamoval změnu na homepage, dočkal se sekci komentářů řady naštvaných reakcí včetně minimálně jedné výhrůžky smrtí. Zaměstnanci YouTube se podle svých vlastních slov často v podobných situacích stávají terčem frustrace uživatelů ze změn.

Eric Meyerson, bývalý vedoucí oddělení pro reklamu a marketing, vzpomíná na to, jak ho jeden z tvůrců osobně kontaktoval v roce 2013 na YouTube eventu v prostorách Googlu v kalifornské Santa Monice:“Opravdu na tom nebyl dobře,“ vzpomíná Meyerson. „Řekl mi něco jako ‚jestli si budete dál zahrávat s mým kanálem, zničím vás. Zraním vás.'“

Jeden z bývalých zaměstnanců YouTube, který si přál zůstat v anonymitě, vzpomíná na to, jak často před budovou čekali tvůrci, kteří si chtěli se zaměstnanci osobně pohovořit o nežádoucích změnách. On sám se ale podle svých slov nikdy s přímým násilím nesetkal.

Strašák jménem demonetizace

Zhruba před rokem se ukázalo jako problém to, že se reklamy respektovaných inzerentů objevovaly ve videích, která nebyla zcela v souladu s pravidly komunity YouTube. Společnost na to odpověděla zavedením specifických pravidel, v jejichž rámci řadu videí postihla takzvaná demonetizace, kvůli které autoři nahrávek nemohli z videí nic inkasovat. K demonetizaci ale podle některých uživatelů docházelo často zcela nelogicky nebo neoprávněně, a mezi tvůrci začala vzrůstat paranoia a vztahovačnost.

Meyerson i Quagliarello nicméně uvádějí, že se v YouTube vždy cítili v bezpečí, a že bezpečnostní služba v sídle firmy brala svou práci opravdu vážně. Společnost Alphabet se ale rozhodla, že bezpečnostní opatření v prostorách firem, které pod ni spadají, ještě více posílí a zintenzivní.

youtube logo

Dnes nejčtenější

.