Zavřít reklamu

Plány na výstavbu Apple Storů bývají ve světě obecně ve městech, kde má obchod vzniknout, přijímány velmi kladně. Najdou se však i města, ve kterých Apple nepochodí a od svého záměru musí nakonec upustit. K tomuto kroku se musel nyní uchýlit v Melbourne, kde chtěl obchod vystavět v nákupním centru Federation Square. 

Apple přemýšlel hned nad dvěma podobami nového Apple Storu v Melbourne: 

Že by kalifornský gigant svůj nový obchod rád vybudoval právě na Federation Square bylo jasné už od prosince 2017. Prakticky ihned po oznámení však začal čelit kritice zejména z řad obyvatel Melbourne, kteří s umístěním obchodu nesouhlasili. Jedná se totiž o historickou a turisticky velmi oblíbenou část města, kterou měl případný Apple Store degradovat. Applu navíc do karet nehrálo ani to, že požadoval stržení ikonické budovy Yarra, protože stála přesně na místě pro jeho Apple Store. A právě na tento záměr nyní doplatil. Melbournské úřady totiž demolici budovy odmítly s tím, že by kvůli ní vznikly nepřijatelné a nevratné škody v kulturním dědictví tohoto místa. 

Takto Yarra vypadá:

yarrabuilding

Zdroj: The Sydney Morning Herald

Apple už stihl celou situaci okomentovat ústy svého mluvčího, který přiznal, že je jak on, tak celá společnost z rozhodnutí rady města zklamaná. I nadále však hodná Apple usilovat o vybudování nového Apple Storu, který bude poskytovat perfektní služby nejen zákazníkům v Melbourne, ale i v celé Austrálii. 

Poměrně zajímavé je, že se jedná hned o druhý stavitelský nezdar Applu v posledních několika týdnech. Není tomu totiž tak dávno, co musel zrušit plánovanou výstavbu svého obchodu ve švédském Stockholmu a to z podobných důvodů. Naproti tomu však v USA pokračuje v masivní výstavbě obchodů, které již nyní naleznete prakticky v každém větším obchodním centru či městě. A kdo ví, třeba se v brzké době dočkáme i české pobočky. Alespoň tak to vidí Andrej Babiš, který na toto téma se šéfem Applu nedávno debatoval. 

Apple Store melbourne fb

Dnes nejčtenější

.