Zavřít reklamu

Před pár měsíci mi přestal fungovat můj tehdejší notebook a já se dostal do situace, kdy jsem se nad svou další investicí musel patřičně rozmyslet. Jelikož mě odjakživa zajímaly všechny jablečné produkty a historie samotné značky, mé pohledy směřovaly především na MacBook. Problém však nastal v momentě, kdy jsem koukl do své peněženky. Jelikož jsem stále studentem, musel jsem se nohama držet při zemi a vybrat vhodnější alternativu. Rozhodl jsem se tedy zakoupit 13″ MacBook Pro z roku 2015, který mě vyšel na 26 tisíc korun. Pojďme se tedy společně podívat na faktory, které ovlivnily můj výběr a jak jsem ve výsledku s MacBookem spokojený.

K čemu potřebuji laptop?

Jelikož se mimo svou redaktorskou činnost věnuji IT záležitostem a často potřebuji svou práci přenášet, laptop byl jedinou možnou variantou. Pro někoho může být nadále zásadní, aby si čas od času na svém stroji zahrál nějakou tu hru – přeci jen, za částku 26 tisíc se dá pořídit vcelku úctyhodné „herní dělo“. Tento bod jsem naštěstí nemusel vůbec řešit, jelikož na hry zkrátka nemám čas a maximálně si někdy zahraji Hearthstone, s jehož hraním můj Mac nemá žádný problém. Mé rozhodnutí o koupi taktéž velmi ovlivnilo mé okolí, v kterém naleznu hned několik lidí, kteří svou práci svěřují výhradně MacBooku. Už jen z jejich zpětné vazby jsem věděl o spolehlivosti jablečných počítačů, která mě v mém přesvědčení už jen usvědčila.

Proč model z roku 2015

Pro mé potřeby se jednalo o pravděpodobně nejlepší MacBook. Disponoval totiž všemi potřebnými porty, mezi nimiž nechybí HDMI, USB 3.0, a nebo čtečka SD karet a byl dostupný za skvělou cenu. Samozřejmě jsem si vybíral mezi již použitými produkty a zaměřil jsem se především na počet cyklů baterie, jelikož jemné kosmetické vady se dají prominout. Zásadní pro tohle rozhodnutí byla však jeho cena. Tu bych shrnul zažitým pořekadlem – „Za málo peněz spousta muziky“ – ačkoliv je nutné si uvědomit, že u konkurence by se dalo značně ušetřit.

Samotný běh systému

Při obdržení MacBooku na něm byl ještě nainstalovaný macOS 10.13 High Sierra. Pochopitelně jsem po všech nutných záležitostech systém aktualizoval na verzi Mojave a jako dosavadní uživatel systému Windows až překvapený, jak je vše dokonale svižné. Zapnutí systému, jednotlivých programů, či práce s více aplikacemi najednou nedělaly mému Macu žádné problémy a pracovat na něm bylo naprosto dokonalé. MacBook jsem si zakoupil pouze z důvodu, že na něm budu pracovat mimo domov a často jej přenášet, jelikož mám doma klasický a vcelku spolehlivý stolní počítač. Přestože má můj PC ve všem papírově navrch, do týdne jsem jej odložil a od té doby se spoléhám již pouze na MacBook, bez kterého si nedokážu představit nadále fungovat. Jediný problém který mě na Macu trápil byla neschopnost používat internetový prohlížeč Safari, což se posléze ukázalo, že byla vlastně má vlastní chyba.

Co však 13″ MacBook Pro 2015 nedokáže

Přestože operační systém se stará o co nejsvižnější a nejspolehlivější chod zařízení, i tak dokáže někdy selhat. Nepřisuzuji to však za vinu Applu, ale určitému meziročnímu vývoji. Při hodnocení staršího stroje je velmi důležité zůstat nohama na zemi a pochopitelně jej nesrovnávat s nejnovějšími technologickými trendy. Jak jsem však zmínil výše, práce na Macu je jedna radost a dokážu se na něj 100 % spolehnout. Jenže dokáží se objevit i momenty, kdy bych raději sáhl zpět po svém stolním počítači. Pokud například pracuji s externím monitorem, na mém MacBooku se to samozřejmě ihned projeví a někdy dá o sobě vědět. Jelikož se v něm nachází pouze integrovaná grafická karta Intel Iris Graphics 6100, je pochopitelné, že například na práci s videem si s ním nevystačíte. Chlazení Macu dá o sobě značně vědět například v případě, kdy na jednom monitoru sleduji seriál, na samotném laptopu hraji Hearthstone a v pozadí mi běží hned několik dalších procesů. Pokud se ale věnuji své běžné práci, jen stěží dokáži dostat svůj Mac do plných otáček.

Závěrem

Závěrem si dovolím říct, že se má investice a důvěra v jablečný laptop skutečně vyplatila. Už jen samotný pohled na dokonalý Retina displej dokáže běžného uživatele uchvátit a přesvědčit jej, že tohle je přesně to, na co se chce koukat každým dnem. Za zmínku taktéž stojí výdrž baterie, která mi při plném nabití vydrží celý školní den a ještě mi 30-50 procent „šťávy“ zůstane na doma. Vyplatí se tedy koupit starší MacBook Pro? Určitě ano, pokud na něm nehodláte dělat něco, co starší laptop zkrátka nedokáže. Pokud jej využijete pouze na běžnou činnost (mezi kterou řadím brouzdání webem, psaní článků, tvorbu prezentací a programování), dostanete bezkonkurenčně jedno z nejlepších možných zařízení.

macbook pro 2015 fb

Dnes nejčtenější

.