Zavřít reklamu

V dnešním článku se podíváme „na druhou stranu barikády“, tedy k Microsoftu, který v letošním roce inovoval svou nabídku z produktové řady Surface. Ta jede ideově na stejné vlně jako Apple, tedy maximální možná provázanost hardwaru na software. My se dnes podíváme na to, jak se tento přístup Microsoftu daří z pohledu standardního laptopu a jak se se Surface Laptop Go vlastně žije.

Specifikace

Microsoft nabízí Surface Laptop Go hned v několika hardwarových specifikacích, takže si vybere opravdu každý. Základní varianty začínají na zhruba 18 tisících korunách, ty vrcholné pak atakují částku 31 tisíc korun a plynule tak navazují na vyšší produktové řady jako Surface Laptop či Surface Book. V našem případě máme k dispozici model s procesorem i5-1035G1, 16 GB RAM a 256 GB SSD diskem, což je jedna z nejvýkonnějších konfigurací, které jsou u této řady k dispozici.

Hlavní devizou tohoto modelu je jeho velice kompaktní velikost, která je daná poměrně neobvyklým displejem o úhlopříčce 12,4″ a poměrem stran 3:2 a rozlišením 1536:1024. V našem případě je panel vybavený dotykovou vrstvou, což je u Windows notebooků čím dál tím častější úkaz. Kompaktnost podtrhuje ještě poměrně nízká váha pohybující se na hranici 1100 gramů.

Surface Laptop Go-3

Provedení

Z hlediska provedení lze Surface Laptop Go zhodnotit jedním slovem jako solidní. Microsoft si dal skutečně záležet a jak konstrukce jako taková, tak použité materiály působí velice solidním dojmem. Víko a horní polovina šasi jsou z hliníku, spodní polovina šasi pak z příjemného a lehce pogumovaného plastu. Pant otvíracího mechanismu má příjemný chod a displej lze pohodlně otvírat jednou rukou bez toho, aniž by notebook cestoval po stole.

Klávesnice je také poměrně povedená. Jednotlivé klávesy mohou být možná trochu kompaktní, jak stisk, tak jejich chod je však velice příjemný. Jedinou výtkou v oblasti klávesnice je absence jejího podsvícení, což je velká škoda, jinak by byla skvělá. Trackpad je skleněný a v porovnání s trackpady z MacBooků je velmi malý. Na poměry Windows notebooků je však kvalitní, je kompatibilní s Windows Precision drivery a podporuje i nějaká gesta. Je třeba si však dát pozor na to, že je tlakově responzivní jen zhruba do 80% své výšky, u horní hrany trackpadu již stisknout nejde.

Ergonomie

Z hlediska ergonomie je zde několik pohledů, z jakých je možné se na Surface Laptop Go dívat. Prvním z nich je displej, který je skutečně výborný. Byť neoslní svou jemností a maximálním jasem, jeho zásadním pozitivem je poměr stran 3:2. Displej je tedy relativně vysoký a umožní tak zobrazit více obsahu bez nutnosti scrollování. Z hlediska pracovní efektivity je to skvělý bonus oproti běžnějším 16:9 displejům, a to zejména třeba při psaní wordovských dokumentů či prací s Excelem. Displej je navíc dotykový, což je pro uživatele Apple ekosystému u MacBooků zcela cizí koncept, ale dotykový displej na Windows funguje skvěle a jedná se o dobrý ergonomický prvek, i když nemusí být využívaný neustále. Je dobré, že tu je.

Dalším pozitivním ergonomickým aspektem je přítomnost čtečky otisku prstu pro potřeby uživatelské autorizace. Modely z vyšších produktových řad obsahují i autorizaci za pomocí IR kamery Windows Hello, což je ještě lepší autentizační nástroj, ale i otisk prstu je fajn.

Surface Laptop Go-2

Použití

Microsoft Surface Laptop Go exceluje při běžném a nenáročném každodenním použití. Pokud je vaší náplní práce jen nenáročná či lehce náročná kancelářská činnost, editace dokumentů, tabulek či využívání lehčích programů či web-based služeb, bude Surface Laptop Go jako doma. Při nenáročném použití disponuje baterie zhruba 8-9hodinovou výdrží a v případě nutnosti, čtyř (osmi) jádrový procesor se práce také nebojí. Při běžném použití o ventilátoru uvnitř ani nevíte, v případě dlouhodobějšího zatížení se však umí ozvat a je jasně slyšitelný. Není to však žádná tragédie. Při vyšším zatížení se laptop poměrně silně zahřívá, a to zejména v oblasti spodního plastového krytu a kolem klávesy E.

V jednovláknovém testu Cinebench R23 testovaná konfigurace dosáhla výsledku 1 022 bodů, ve vícevláknovém pak na 2 469 bodů. Co se týče výkonu interního SSD, nástroj Crystal Disk Info ukazuje rychlosti čtení 1950 MB/s, zápisu pak 700 MB/s při sekvenčním zapisování souboru o velikosti 2 GB. Při náhodném zápisu disk dosahuje rychlostí 260 MB/s při zápisu a 274 MB/s při čtení

Z hlediska konektivity je laptop poměrně omezený. Na pravé straně se nachází proprietární konektor Surface Connect, na levé pak USB-A, USB-C s podporou přenosu obrazu a kombinovaný 3,5mm audio konektor. Uvnitř se nachází modem s podporou pro Bluetooth 5.1 a WiFi 6.

Závěr

Microsoft Surface Laptop Go je zajímavým počinem pro ty, kdo hledají solidní Windows notebook. V nižších úrovních konfigurace dává laptop větší smysl, neboť za relativně nízkou cenu nabídne skvělé provedení a dílenské zpracování, společně se solidními parametry. U vyšších konfigurací se cena dostává (a překračuje) hranici 30 tisíc korun, kde je možné pořídit subjektivně zajímavější modely od Dellu (XPS) nebo Asusu (Zenbook). Vzhledem k letošním novinkám od Applu v podobně nového MacBooku Air s M1 procesorem vyšší konfigurace Surface Laptopu Go také nepůsobí dostatečně sebejistě. Pokud však dokážete oželet 16 GB RAM a 256 GB SSD, levnější konfigurace nabídnou slušný poměr cena/výkon.

Microsoft Surface Laptop Go můžete zakoupit zde

Surface Laptop Go-1

Dnes nejčtenější

.