Zavřít reklamu

V poslední době můžeme mít pocit, že se spousta věcí a služeb kolem nás neustále zdražuje. Potom ušetřit tu a tam nějakou korunu vždy potěší. Zdražování se týká samozřejmě i energií. Už brzo ale díky aplikaci od studentky Vysokého učení technického v Brně budeme moci za energie ušetřit.

Aplikaci Energram vyvinula studentka Valeria Maksimovičová v reakci na nutnost zavést od roku 2020 tzv. „chytré měřiče“, ze kterých se budou data stahovat za pomoci Wi-Fi. Více už tedy nebude třeba z elektroměrů údaje odečítat. Aplikace Energram bude pak tato data stahovat a bude je usměrňovat do přehledných grafů. Zároveň se bude snažit uživateli poradit, jak by měl ušetřit – poradí například i s koupí úspornějších žárovek.

„Aplikace se jmenuje Energram a ukazuje spotřebiteli v procentech jeho energetickou účinnost. Vyhodnocuje míru spotřeby i její efektivitu. Je schopna upozornit na to, že uživatel to daného dne se spotřebou energie již přehnal, nebo naopak kolik ušetřil,“ řekla studentka deníku Právo. S tímto projektem vyhrála mezinárodní soutěž The Energy Transition Business Camp, na níž byly k vidění projekty z odvětví energetiky napříč celým světem.

Spotřebu své energie si budeme díky nové aplikaci moci hlídat jednoduše přes iPhone: 

Energram bude fungovat i jako jakási sociální síť. Uživatelé budou moci mezi sebou data o spotřebě energie sdílet a soupeřit mezi sebou. Studentka tak doufá, že s tímto chytrým řešením se mnohem více lidí zapojí do ochrany přírody a omezí bezpředmětné plýtvaní energií. Snad se tedy její vize naplní. Jasno o tom můžeme mít již zhruba za rok, kdy by měla aplikace oficiálně dorazit do App Storu a Google Play.

energy-fb

Dnes nejčtenější

.