Zavřít reklamu

Vytvoření obrázku pomocí umělé inteligence spotřebuje stejné množství energie jako úplné nabití smartphonu. Podle nejnovější studie na téma generativních modelů umělé inteligence a jejich vlivu na životní prostředí má umělá inteligence výrazně větší vliv na přírodní prostředí, než se předpokládalo. V případě složitých úkolů jako je odpověď na těžkou otázku nebo generování obrázků mohou nástroje pro umělou inteligenci jako je ChatGPT nebo Dall-E a Midjourney vygenerovat během jediné odpovědi nebo vykreslení obrázku více karbonu, než kolik vygeneruje průměrný vůz při ujetí 6 kilometrů.

Snímek obrazovky 2023-12-04 v 14.08.49

Lidé si myslí, že umělá inteligence nemá žádné dopady na životní prostředí, že je to pouze abstraktní entita, která si jednoduše žije na Cloudu. Ale pokaždé, když se ji na něco zeptáte, spotřebovává umělá inteligence energii, uvedl Dr. Sasha Luccioni pro Gizmodo.

Studie od Hugging Face a Carnegie Mellon zjistila, že generování obrázků pomocí AI, kterou označují za přeměnu textu na obrázek, vyžaduje podstatně více energie, než jakýkoli jiný úkol pro generativní modely umělé inteligence s výjimkou odpovědí na extrémně složité otázky nebo výpočty. Vědci otestovali 88 různých AI na 30 souborech dat a zjistili, že velké, víceúčelové modely jsou energeticky mnohem náročnější, než jednoúčelové AI modely pro specifické úkoly. Studie je první svého druhu, která měří uhlíkový a energetický dopad generativních modelů umělé inteligence. Jediný model AI, který nemohla studie do svého výzkumu zahrnout a patří mezi ty nejoblíbenější na světě, je OpenAI, protože OpenAI nesdílí žádná data potřebná pro výzkum.

Snímek obrazovky 2023-12-04 v 14.09.14

Podle studie spotřebuje vygenerování průměrného obrázku pomocí AI tolik energie, kolik potřebuje pro své nabití běžný smartphone. Luccioni na závěr své studie dodal, že si myslí, že u generativní umělé inteligence bychom si měli být vědomi toho, kde, kdy a jak ji využíváme a porovnávat její přínosy a náklady na její provoz a to nejen ty energetické, ale i ty uhlíkové.

Dnes nejčtenější

.