Zavřít reklamu

Pomalým tempem se nám blíží konec roku a s ním i i úzce spojené udělování nejrůznějších cen. Svá ocenění se proto rozhodl rozdat i londýnský Institut stavebního inženýrství, který rok co rok oceňuje zajímavé stavby. Mezi těmi se letos ocitlo velmi zajímavě navržené Divadlo Steva Jobse, které můžeme nalézt v sídle cupertinské společnosti, Applu Parku. To zvítězilo v kategorii takzvaného „strukturálního umění“, které je především o proměně obyčejných věcí ve velkolepá díla.

Co porotci skutečně obdivovali, byl systém kabeláže a nejrůznějších trubek, které byly dokonale skryty mezi střechou a stropem a staly se naprosto neviditelnými. Za zmínku stojí i velmi zajímavě řešená střecha, která je vyrobena z uhlíkových vláken a je mimochodem největší svého druhu. Konstrukce divadla byla navrženy tak, aby veškeré bezpečnostní systémy mohly být dokonale uloženy v 30 mm spárách mezi panely. Možná si říkáte, proč tak složitě? Důvod je zcela jednoduchý, Cupertino se nachází v zóně se zvýšenou aktivitou zemětřesení a přesně tohle řešení poskytne perfektní ochranu. Celá budova vám dodá pocit, že kolem vás není nic jiného, než sklo, přestože je ve skutečnosti vše potřebné pro vaší bezpečnost na svém místě.

Takto to vypadalo v Divadle Steva Jobse těsně před dokončením: 

Dle čeho probíhalo hodnocení? Porotci se napříč každou kategorií soustředili na 5 zásadních bodů. Ty byly tvořeny z vyjímečnosti stavby, kreativity, elegance, bezpečnosti (například řešení proti případným zemětřesením) a v závěru, hodnotou. Celkovým vítězem se stala stavba Tamina Canyon Crossing, kterou můžeme nalézt v nedalekém Švýcarsku.

Dnes nejčtenější

Další články