Zavřít reklamu

Technológia virtuálnej či rozšírenej reality si prebíja cestu do čoraz otvorenejších špecializovaných kruhov. Okrem sveta videohier sa s týmito skutočnosťami môžeme stretnúť v navigačných systémoch, aplikáciách sústredených na nakupovanie alebo pri navrhovaní a vypočitávaní rôznych prvkov. Veľkým fanúšikom rozšírenej reality je aj samotný šég Applu Tim Cook, podľa ktorého sa jedná o podobnú senzáciu, akú spustil príchod inteligentných telefónov. Rozšírená realita alebo ak chcete „AR“ (augmented reality) však môže poslúžiť aj omnoho vyššiemu cieľu, ako je napríklad záchrana ľudských životov. Britská spoločnosť Fundamental  VR sa totiž špecializuje na vývoj softvéru, ktorý v budúcnosti poslúži ako tréningový simulátor pre doktorov a chirurgov.

Systém, ktorý tvorcovia nazývajú „leteckým simulátorom pre chirurgov“ vraj poslúži omnoho efektívnejšie ako trénovanie chirurgických zručností na kadaveroch. Najväčším problémom v tomto prípade je podľa všetkého cena. „Financie predstavujú problém. Skúšky vykonávané na kadaveroch sú veľmi drahé, pričom je často dostupný len určitý počet prístupu k danému tréningu. S rozšírenou realitou sa však tento problém vytráca, nakoľko je systém oveľa dostupnejší a zároveň aj presný a efektívny. Naším hlavným cieľom je priniesť budúcim chirurgom autentický zážitok, vďaka ktorému sa budú neustále zdokonalovať vo svojich zručnostiach,“ obhajuje svoj produkt Fundamental VR.

Jedná sa o relatívne lacný systém, ktorý poskytne doktorom možnosť cibriť si svoje schopnosti aj v domácom prostredí. Vďaka haptickej odozve sa lekári môžu stretnúť s kontaktom s rôznym druhom tkaniva alebo orgánov, ktoré je vykonštruované v digitálnom prostredí. Systém od Fundamental VR je možné používať na akomkoľvek počítači Mac alebo Windows PC. „Veríme, že každý chirurg by mal mať príležitosť k zdokonaľovaniu a testovaniu samého seba v kontrolovanom prostredí, ktoré poskytne totožnú simuláciu reálnej situácie. Fundamental Surgery je softvérová platforma spájajúca vizuálne prvky so systémom autentického ovládania pomocou panelu, ktorý dokáže dokonale vykresliť prácu so skalpelom alebo inými nástrojmi. Možnosti pre vytvorenie simulácie sú naozaj široko otvorené, keďže je systém kompatibilný s akýmkoľvek moderným počítačom alebo notebookom,“ podotýka Fundamental VR.

realita

Dnes nejčtenější

.