Zavřít reklamu

Počínaje dneškem se na internetu začaly objevovat recenze nedávno představených Maců mini. Po čtyřech letech jsme se konečně dočkali nové generace, která s sebou přináší možnost výběru procesoru s 4 a 6 jádry. Dále si váš Mac mini můžete osadit až 64 GB paměti RAM. Dobrou zprávou je, že paměti RAM si můžete kdykoliv vyměnit či přidat z pohodlí domova, není tedy nutné sáhnout po nejdražší specifikaci. Velikost úložiště se u nejdražšího modelu dále může vyšplhat až na 2 TB. Pojďme se společně podívat na první recenze největších internetových magazínů, které dostaly možnost si nový Mac mini vyzkoušet ještě před zahájením oficiálního prodeje.

V galerii níže se můžete podívat na fotky z představení Macu mini 2018:

Design

Magazín Six Colors se rozpovídal o “staronovém” designu Macu mini. Applu nic nezazlívá, pouze ukazuje na skutečnost, že se Apple nerozhodl pro použití jiného, menšího těla. Samotné tělo je pouze tmavší, tedy v odstínu Space Gray. Není ale právě použití starého těla pro nový produkt škoda?

Konektivita

Pokud se podíváme na konektivitu nejnovějšího Macu mini, na jeho těle nalezneme 3 Thunderbolt porty, stejně jako na iMacu Pro. Tech Crunch označuje 3 Thunderbolt porty za skvělý krok, jelikož jsou opravdu “mocné” a můžete pomocí nich připojit prakticky úplně cokoliv – například LG 4K monitor. Vývojář Marco Arment také vyzdvihnul i staré konektory, jako jsou klasické USB-A porty, HDMI, 3,5mm jack a gigabitový ethernet. K Thunderbolt portům dále samozřejmě můžete připojit další adaptéry a redukce, díky čemuž se počet dostupných portů může ještě mnohonásobně zvětšit.

Možnosti konfigurace

Známý magazín Macworld se poté zabýval možností nakonfigurování Macu mini dle vašich představ. Úložiště základního modelu je 128 GB, avšak můžete jej rozšířit až na 2 TB (samozřejmě, pokud si tučně připlatíte). Základní model dále disponuje 2x 4 GB 2666 MHz paměťmi RAM, s možností rozšíření až na 64 GB. Jak už bylo zmíněno v úvodu, paměti RAM si můžete sami vyměnit, avšak jablečná společnost to nedoporučuje. Jason Snell z magazínu Six Colors zmiňuje, že možnost výběru specifikací pro Mac mini je skvělá naprosto pro všechny uživatele. Ať už budete klasicky uživatel a nebo budete potřebovat vysoký výkon, klidně pro serverové potřeby, Mac mini vám ho bez problému dodá. Objevují se dokonce názory, že nákup Macu mini se vyplatí daleko více než nákup iMacu Pro.

Výkon

Jeden z nejdůležitějších aspektů je výkon. Ten si vzaly na paškál na nejen magazíny CNET a TechCrunch, ale i vývojář Marco Arment. Podle všech je výkon jednoduše neuvěřitelný. Nejvýkonnější procesor od Intelu si v Geekbenchi vysloužil skóre 5.912 pro jedno jádro, což je větší skóre, než kterého dosahuje jakýkoliv momentálně dostupný Mac. Multi-core skóre potom dosahuje hodnoty až 24.740, kterým hravě převálcuje každý Mac, kromě nejnovějšího iMacu Pro a 12 jádrového Macu Pro 2013. Většina portálů tak vysoký výkon rozhodně nečekala.

Pár výtek, tedy co se týče výkonu, se však našlo. Recenzent Lori Grunin z CNET uvádí, že největší výkonnostní slabinou je integrovaný grafický procesor. Každopádně, kvůli tomu, že je Mac mini opravdu malinký, do něj externí grafickou kartu prostě „nenacpete“. Apple zkrátka a jednoduše vsází na momentální výkon integrovaných GPU. Brian Heater z TechCrunch navíc uvádí, že i nejslabší specifikace Macu mini bez problému splní většinu úloh.

Cena

Posledním, pro některé uživatele možná nejdůležitějším aspektem, je cena. Marco Arment dostal na recenzi Mac mini v konfiguraci: Intel Core i7 s 6 jádry, 32 GB RAM, 1 TB SSD, který vychází na 77 790 korun. Tato částka by možná před čtyřmi lety zněla naprosto šíleně, avšak v dnešní době cena jednoduše odpovídá neuvěřitelnému výkonu – zkuste si srovnat ceny Macu mini například s MacBooky Pro.

Za základní konfiguraci Macu mini zaplatíte 23 990 korun. Za tyto peníze dostanete 3.6 GHz procesor, 128 GB úložiště a 8 GB RAM. Nejvyšší cena, na kterou se můžete vyšplhat, je 132 390 korun a dostanete za ni osmi jádrový Intel Core i7 3.2 GHz, 64 GB RAM, 2 TB SSD a lepší, 10Gb Ethernet.

mac_mini_2018_fb

Dnes nejčtenější

.