Zavřít reklamu

Nedávný únik dat z Facebooku podle všeho znepokojil pár zaměstnanců jablečné společnosti natolik, že se rozhodli smazat své účty. Svědčí o tom nedávný dotazník lidí, stojících za aplikací Blind.

Z 256 zaměstnanců Applu, kteří se průzkumu zúčastnili, uvedlo 22 %, že zruší své facebookové účty, zatímco 20 % přiznalo, že na Facebooku vůbec nejsou. Blind je aplikace pro anonymní sociální síť, určenou profesionálům zejména z technologického průmyslu, kteří z jakýchkoliv důvodů nemohou nebo nechtějí komunikovat prostřednictvím běžných sociálních sítí. Ve společnosti Apple využívalo aplikaci Blind zhruba sedm tisíc zaměstnanců, její členská základna je dále tvořena například 44 tisíci zaměstnanci Microsoftu nebo třeba 30 tisíci zaměstnanci společnosti Amazon.

Poté, co v září společnost Facebook oznámila, že se hackerům podařilo zmocnit se informací z milionů uživatelských účtů, byla uživatelům aplikace Blind položena jedna jediná otázka: „Přesvědčí vás nejnovější únik dat, abyste smazali svůj facebookový účet?“. Na otázku odpovědělo více než 5200 uživatelů aplikace. 16 % dotázaných odpovědělo jednoznačně „ano“, 66 % ne, a více než 17 % uvedlo, že žádný facebookový účet nemá.

Nejrůznější úniky dat se v souvislosti se sociální sítí Facebook objevují častěji, než by nám mohlo být milé. Jen letos dal Facebook světu aféru s Cambridge Analytica, po které se na jeho hlavu snesla nemalá kritika ze strany laické i odborné veřejnosti a svůj facebookový účet mazali nejenom běžní uživatelé, ale i velké společnosti. Po regulaci Facebooku volal i CEO Applu Tim Cook. „Na základě Cookovy kritiky Facebooku jsme se rozhodli, že by bylo zajímavé zjistit, jak na náš nejnovější průzkum odpoví právě zaměstnanci Applu,“ uvedl Kyle McCarthy z Blind na blogu společnosti.

Facebook ikona

Dnes nejčtenější

.