Zavřít reklamu

Apple a Qualcomm se v posledních letech moc nemusí. Vedou spolu celou řadu sporů a na usmíření to rozhodně nevypadá. Na jaře letošního roku vyšlo najevo, že Qualcomm propustil mnoho svých zaměstnanců, aby co nejvíce snížil náklady. Mohly za to nízké zisky, které nejspíše souvisely právě s vleklým sporem s Applem.  Po nějaké době, kdy se zdálo, že se tato kauza uklidnila, nyní přichází další zajímavá zpráva. Qualcomm má prý důkaz, že mu Apple ukradl zdrojový kód. Ten měl navíc poté předat velkému rivalovi – Intelu.

Se zprávou přišlo CNBC, podle kterého Qualcomm tvrdí, že jim Apple odcizil zdrojový kód, ale také mnoho dalších důvěrných informací a obchodních tajemství, aby docílil lepšího výkonu čipů pro své produkty. Tyto informace měl následně předat Intelu. Už dříve Qualcomm obvinil Apple z porušení jejich vzájemné smlouvy. Podle ní má společnost možnost zkontrolovat, jak Apple s jejich zdrojovým kódem a dalšími informacemi nakládá. Navíc naznačuje, že bez jejich kódu by čipy od Intelu neměly takový výkon, jelikož není Intel na takové technologické úrovni jako Qualcomm.

Hlavní právník Qualcommu prohlásil, že toto obvinění stojí samo o sobě a bylo podáno bez ohledu na další spory mezi těmito dvěma společnostmi: „Neoprávněné užívání hodnotných obchodních tajemství společnosti Qualcomm, kterým se snaží Apple pomoci naší konkurenci, nás nenávratně poškozuje a musí být zastaveno.“

Všechno letošní iPhony by měly disponovat právě čipy od Intelu, ty od Qualcommu jsou pouze uvnitř starších zařízení. Pokud by se toto obvinění potvrdilo jako pravdivé, rozhodně by se jednalo o skutečně velkou kauzu a obrovský problém pro Apple. Pokud se Apple k celé kauze vyjádří, budeme vás samozřejmě informovat.

A12-fb

Dnes nejčtenější

.