Zavřít reklamu

Čas od času vám na našem portálu přinášíme rozhovory se zajímavými lidmi, kteří využívají produkty od Applu ke své každodenní práci. Jelikož mají tyto rozhovory mezi vámi velmi slušný úspěch, rozhodli jsme se, že se na ně v následujících týdnech a měsících pokusíme zaměřit o něco více.  Dnes přišla řada na Ideu, kterého všichni milovníci české rapové scény zajisté znají. Právě Idea je velkým milovníkem produktů s nakousnutým jablkem v logu a tak jsme se jej rozhodli vyzpovídat.

Tak se do toho rovnou pustíme. Nejprve by bylo super, kdyby ses v pár slovech představil, aby čtenáři věděli, s kým mají tu čest.

Ahoj, moje jméno je Josef, na stagi a posledních x let funguju pod uměleckým jménem Idea. Jsem majitelem rap vydavatelství Ty Nikdy Label, který jsem založil v roce 2006.

pepi-040

Kdo tě sleduje třeba na Instagramu, určitě ví, že ti produkty od Applu nejsou rozhodně cizí a vcelku intenzivně je využíváš. Můžeš se pochlubit, co vše od nej používáš ať už v běžném životě, tak k práci?

Používám téměř všechno. Na telefonování a denní bázi iPhone SE a do většího rozměru nikdy nepůjdu, na grafiku iPad Pro, na práci v terénu MacBook Pro, ve studiu můj nejoblíbenější produkt iMac.

Proč? Co ti věci od Applu nabídnou navíc oproti konkurenci?

Nejsem ten Apple fanatik, co nosí samolepku na autě nebo nedejbože někde jinde, spíš mě prostě baví čistota a funkčnost značky. Baví mě kompletní brand, takže s tím nemám problém a nákupy dalších produktů jsou už samozřejmostí.

Jak jsi se k němu dostal?

Já už popravdě ani netuším. Myslím, že mi ho doporučil kamarád, se kterým jsme dělali na videoklipech.

Super. Teď můžeme přejít ke konkrétním produktům a par věcem ohledně nich. Zaujalo mě hodně využití iPadu Pro na grafiku. Zda jej používáš v kombinaci s Apple Pencil je asi zbytečná otázka. Přesto se ale musím zeptat, co ti tahle kombinace nabídne víc než třeba tvorba grafiky na iMacu?

Rychlost, pohotovost, pružnost. Je to geniální řešení tabletu a přímého kreslení do souborů.

A něco, co ti u nej třeba chybí? Nějaká funkce, kterou bys přivítal i pro svou praci ale zatím mas smůlu?

Já nejsem profesionál, to by ses musel zeptat spíš někoho, koho to 100% živí a dělá s tím denně, já začínám.

Tak i tobě jakožto začátečníkovi na tom muže určitá věc chybět ale jestli nechybí, tím lip. Co nějaké appky, které pro grafiku používáš? Prozradíš nám je?

No dělám klasicky všechno přes Creative Cloud, který jsem si předplatil na měsíční bázi. Takže Illustrator a Photoshop.

Jasný, takže jedeš na ověřených appkách. Co třeba iPad jakožto rozšíření plochy Macu? Zkoušel jsi to někdy?

No, to ani ne, protože mám 27” iMac monitor. Ale co mám rád, je využití iPadu nebo iPhonu jako “ovladač” pro hudební program Logic Pro X, který používám ve studiu na denní bázi. Můžu jít sám bez asistence sound inženýra do nahrávací budky a ovládat mixážní pult na dálku. To je nejlepší vynález!

Věřím, ze tohle může fakt ušetřit tuny času a práce. Ekosystém Applu je v tomhle ohledu asi nepřekonatelný. Když už jsi se ale teď zmínil o iPhonu, pověz nám o tom svém trochu víc. SE je hodně kompaktní model se solidním výkonem. Co tě na nem ještě baví?

Krom všech těch funkcí, které iPhone celkově má, tak design. Podle mě stále nejkrásnější design, padne akorát do ruky a když něco používáš polovinu dne, tak to musí prostě “sedět” v ruce!

To máš pravdu. Každopádně to teď ale vypadá, ze se Apple vydává spis směrem větších telefonu s obřími displeji přes celou přední stranu. Co budeš dělat, až ti tvé SE doslouzi a v nabídce Applu už tento model třeba nebude?

No tak já jsem si prozíravě koupil do zásoby jeden a ten jsem předevčírem začal používat, protože jsem rozbil ten starší. A koupím si asi ještě jeden.

Takže využívání iPhonu, který by byl větší než 4” zatím nepřipadá v úvahu.  Jak vlastně celkové směr jablečnych telefonů hodnotíš? Jak se díváš třeba na iPhone X a jeho výraznou změnu designu s chybějícím home buttonem a Touch ID?

Líbí se mi to na pohled, samozřejmě bych si dokázal zvyknout, ale nechci. Jsem v něčem dost konzervativní.

A co cena? Je podle tebe 30 tisíc korun za telefon ještě v pohodě ?

Vůbec, z principu.

I ceny za nejnabušenejsi Macy jsou ale fakt astronomické. Ty se podle tebe daji lépe “obhájit”?

No, já jsem dlouho nic nekontroloval, díkybohu. Ale i to mi přijde moc, ale Applu se prostě podařilo dosáhnout toho, že lidi je milujou natolik, že jim ty částky můžou přijít astronomické, ale prostě to hned jdou koupit. A ano, u počítače mi to příjde schůdnější.

Dalo by se nějak obecně říci, v čem jsou počítače od Applu lepší nez ty s Windows pro umělce? Přeci jen je hodně patrné, ze jsou třeba iMacy v nahrávacích studiich fakt dost často využívány.

Nevím, do jaké míry je to jenom póza a síla toho brandu. To fakt netuším. Ale určitě je super to, že jsou stabilnější než klasické PC. A já si tak nějak vždycky říkám, že když něco někdo dělá většinově, tak to je asi správně.  Není to úplně nejlepší přístup, ale většinou mi to tak funguje.

Není to třeba i o tom, že na macOS jsou programy, který na Win nenajdeš a ani žádná schůdná alternativa neexistuje?

Možná jo. Ale všechny programy, které využívám, jsou i na Win.

Jasné, to bude dost individuální. Když už si na mě udělal čas jeden z nejlepších československých raperu, nedá mi to se nezeptat i na par otázek ohledně hudby a věci kolem ní. Jaká sluchátka třeba ve studiu využíváte? Popřípadě jaká používáš třeba doma?

Já používám výhradně Marshall Monitor pro nahrávání a editaci a dělání beatů. Jinak klasika na denní poslech buď Urbanears Medis, které dle mě nabízí nejlepší tvar a poměr bassů z “pecek”, anebo klasika Apple sluchátka. Na těch si kontrolujeme zvuk atd, protože je to nejpoužívanější model, takže to musí hrát dobře hlavně na něm!

Jak bys vlastně kvalitu Apple sluchátek zhodnotil? Daji se označit za kvalitní?

Určitě jo, když je firma vyrábí několik let v podstatě hodně podobně a pro miliardy lidí. To je ten bod, že to “někdo dělá většinově”, tak to asi bude super. Jak jsem o tom mluvil.

A co třeba bezdrátové AirPods? Zkoušel jsi i je? Jsou totiž označovány za jeden z nejlepších produktů Applu za posledních několik let.

Nemám je, ale přijde mi to hodně sympatický produkt.

Jsou super a určitě bys je otestovat měl. Vsadil bych na to, ze te budou bavit. Od sluchátek přejděme plynule na prodej hudby třeba na iTunes a poslech přes streamovaci služby Apple Music a Spotify. Jak těžké je vaši hudbu na tyto platformy protlačit? 

Vůbec to není těžká věc. My fungujeme přes externího poskytovatele, jednu francouzskou firmu a vše jde hladce. Nahrajeme track a do 3 dnů tam je. Album snad do 7mi dnů a můžeme si zvolit krajiny, distribuce atd. Takže je to super. Já to používám na denní bázi a nemyslím si, že je v dnešní době důležitá věc cokoliv “vlastnit” jako reálnou “mp3” v telefonu. Prostě si věc půjčíš a vrátíš.

Ale nástup streamovacich služeb se na prodejích vašich věci na iTunes určitě podepsal, ne? Minimálně po stránce zisků

Ano, streamovací služby a jejich nástup jsou totální převrat. Hlavně máš za 6 euro cokoliv na světě. Takže to neskutečně vzdělává lidi, což je samozřejmě dobře. A u nás to ještě nějakou dobu nebude úplně ideální v rámci příjmů ze streamingu, protože čím víc předplatitelů, tím víc příjmů. Ale to přijde.

Myslíš si, že se v budoucnu dočkáme toho, že klasické CDčka či digitální prodej hudby úplně zanikne a vy budete svou veškerou tvorbu distribuovat jen a pouze skrze streamovací služby?

Já doufám, CDs už zanikají a teď je krásně střídá moje nejoblíbenější medium – vinyl. Lidi si budou stále kupovat mp3s, ale streaming převládne.

Je fakt, že už nyní jsou streamovací služby implementovány i do spousty softwarů a aplikací, čímž možná jejich popularita roste a stávají se z nich ještě větší fenomény. To samé se dá říci třeba i o sociálních sítích, které se též začínají ubírat vcelku zajímavým směrem. Jak třeba ty osobně vnímáš Instagram nebo Facebook a jeho směr?

Já nevím, mě ten směr sociálních sítí nepřijde ničím zajímavý. Instagram je super, ale teď mám každou 4. fotku reklamu na něco, co nechci a není mi to už ani příjemné se v něm hrabat. Využívám ho jako vlastní fotoalbum vzpomínek, dost často díky němu orientuju v minulosti atd. FB jde už úplně mimo mě, ale co se dá dělat, potřebujeme ho jako umělci.

Právě na reklamy na Insta jsem víceméně narážel a jak vidím, máš na ně stejný názor jako většina běžných uživatelů. Pokud je ale jakožto uživatelé sneseme a prokoušeme se jimi, nalezneme na sítích nálož zajímavých informací. Já osobě jsem třeba na tvém Instagramu před časem narazil na to, že ses pustil do tvorby Podcastů. Co tě právě na tomto žánru baví?

Podcasty miluju, je to pro mě už několik let cesta, jakou trávím čas v autě nebo když se procházím. Bez hudby, bez reklam, jen dva hlasy a nechávám se unášet. Dlouho jsem to chtěl dělat, ale chyběla mi smysluplná platforma. Našel jsem jí a lidi se radujou, úspěch podcastů řadím mezi velké osobní životní úspěchy.

Tvoje podcasty najdeme i v appce Podcasty od Applu (Ideovy podcasty naleznete zde). Mohl bys nám říct, na jakém principu vlastně vkládání podcastů funguje? Vkládá je autor na různé platformy samostatně a vybírá si je, nebo jej vloží na určité “univerzální” úložiště, ze kterého jej už platformy přebírají samy?

Já se tím tajit nebudu, je to přes aplikaci Anchor.fm. To je můj největší zachránce! Je to universální úložiště, přesně jak říkáš.

Možná je trochu škoda, že v Čechách podcasty nefrčí až tak, jak třeba v zahraničí. Myslíš, že tomu tak bude i nadále, nebo si Češi k podcastům cestu přeci jen najdou?

No určitě je to škoda. Nejhorší je pro to ale nic nedělat, když můžeš a máš chuť a vůli. Uvidíme, já to třeba nechci dávat na YouTube záměrně, chci lidi dostat na hodinu z YT pryč. Mám maximální svobodu ve všem co dělám a to s sebou nese i to, že nemám absolutně limity, takže si fakt můžu dělat co chci, kde chci, jak chci. Podcasty už chtěly 3 firmy koupit, nehodlám to prodat, protože by se určitě stalo to, že, byť za super peníze, by mi začaly diktovat, koho tam dát jako dalšího hosta. Nebo nedejbože koho tam protlačit.

Dobře, víc už tě trápit nebudu. Díky moc za tvůj čas a za poodhalení spousty věcí, které o tobě určitě mnoho lidí nevědělo. Pokud bys chtěl ještě něco našim čtenářům a tvým fanouškům vzkázat, právě teď máš možnost.

Asi ani ne. Sledujte mě tam, kde je vám to nejpříjemnější. 

idea fb

Dnes nejčtenější

.