Zavřít reklamu

Označení “MacBook” pro notebooky od Applu bereme již zcela běžně. Věděli jste však, že k jeho využívání přistoupil Apple teprve před 12 lety? Teprve v roce 2006 totiž ukončil prodeje předchůdců MacBooků, které tehdy prodával pod názvem iBook. A právě poslední genenerace iBooku, konkrétně nejnovější verze modelu G4, se přesně před 13 lety objevila poprvé na pultech obchodů. 

Upgradovaná verze iBooků G4 dorazila na pulty obchodů přesně 26. června 2005 a přestože byla tehdy po hardwarové stránce poměrně zajímavá, dnes by nás v žádném případě takový stroj neoslovil. Když se totiž řekne “MacBook”, většině z nás se automaticky vybaví krásné hliníkové šasi a celkově stroj, který je velmi tenký a poměrně lehký. Tehdy tomu tak ale v žádném případě nebylo. Jen víko iBooku G4 bylo totiž tlusté jako nynější moderní MacBooky.

Kdybychom se pak chtěli zaměřit na samotný hardware tohoto posledního mohykána, zaujmout by mohl především Bluetooth 2.0, jehož využívání bylo v té době spíše ojedinělé. Apple se z něj však pokusil udělat implementací do svého stroje standardní funkci. iBook G4 je též posledním notebookem z dílny Applu, který byl osazen procesorem PowerPC.

Dědečci MacBooků

S modelovou řadou iBook Apple debutoval již v roce 1999, kdy svůj iBook označoval za přenosnou verzi klasického stolního počítače Mac. V dalších letech stroje z této řady Apple neustále inovoval, s čímž skončil právě až v roce 2005 u poslední verze iBooku. Tu osadil 10 GB pevným diskem, povedenou grafikou a RAM pamětí o velikosti 512 MB, což byl dvojnásobek toho, než čím disponovala verze z roku 2004. Procesor v tomto stroji byl též samozřejmě rychlejší než ten, který Apple použil v předešlých generacích. 

Přestože byl tento stroj poměrně dobrý, 16. května 2006 byl zaříznut, načež se Apple zaměřil na rozvoj modelové řady MacBook, která právě iBook nahradila. MacBooky byly osazeny procesory od Intelu, které Apple používá dodnes. I ty by se ale mohly za pár let stát minulostí, protože jablečná společnost pracuje na vlastních procesorech, kterými by ráda v budoucnu své stroje osadila.

“Nový” iBook G4, který je spjat právě s dnešním výročím, se tak stal posledním zástupcem této slavné rodiny počítačů od Applu, která vysekala cestu notebookům, které většina z nás každodenně využívá.

ibook g4

Dnes nejčtenější

.