Zavřít reklamu

V minulých týdnech jsme vás na našem webu několikrát informovali o námluvách Broadcomu a Qualcommu. Právě singapurský technologický gigant Broadcom si totiž dělal na americký Qualcomm zálusk a chtěl jej získat pod svá křídla. Vedení společnosti proto nabízel velkorysých 100 miliard dolarů, později pak svou nabídku zvýšil na 121 miliard dolarů (tedy v přepočtu zhruba 2,5 bilionu korun). Námluvy obou společností však náhle utnul prezident Trump.

Podle dostupných informací se rozhodl Trump prodej Qualcommu přerušit hlavně proto, že se obával o národní bezpečnost. K tomuto rozhodnutí jej přimělo hlavně doporučení vládního výrobu pro zahraniční investice, který se obával toho, že by tímto prodejem ztratilo USA pozici vůdce v udávání trendů budoucnosti mobilní komunikace.

Právě Qualcomm je totiž v tomto ohledu poměrně důležitým hráčem a jeho prodej by jej mohl absolutně zničit. Ve světě se totiž objevily spekulace, které naznačovaly, že chce jeho budoucí majitel určitou část společnosti rozprodat převážně čínským investorům, čímž by jejich pozice na tomto trhu výrazně posílila. Naopak USA by přišlo o důležitého dodavatele hardwaru, kterého v zemi jen tak někdo nenahradí.

Číny se bojí

Kdyby se plán Broadcomu skutečně podařilo uskutečnit a část Qualcommu by byla rozprodána mezi čínské investory, nezbylo by některých americkým společnostem nic jiného, než komponenty pro své produkty kupovat právě v Číně. To je však pro USA kvůli napjatým vztahům a celkové nedůvěře v Čínu samozřejmě pasé. Není tomu například tak dávno, co americké vládní agentury varovaly před používáním čínských smartphonů, protože je považovaly též za určitou hrozbu.

Příběh jednoho z největších obchodů tohoto desetiletí, ne-li století, tak končí nezdarem. I přesto však bude sledování tohoto odvětví poměrně zajímavé. Tím spíš, když se začíná s podobnými plány na odkup společností prezentovat i Intel.

broadcom-qualcomm-fb

Zdroj: macrumors, reuters

Dnes nejčtenější

.