Zavřít reklamu

Pokud si zakládáte na ochraně soukromí, neměli byste si kupovat telefony od čínské společnosti Huawei. Tak přesně s tímto tvrzením přišlo před pár dny v USA několik vládních a špionážních agentur v čele s FBI. Jejich zástupci jsou totiž přesvědčeni o tom, že jsou uživatelé těchto telefonů v nebezpečí.

Podle Američanů se vystavují uživatelé telefonů Huawei riziku krádeže osobních údajů a dokonce i sledování, což představuje nebezpeční pro národní bezpečnost. Huawei je totiž podle ředitele FBI úzce svázán s čínskou vládou, jejíž hodnoty jsou od těch amerických na míle daleko. Čínský režim se totiž vyznačuje tvrdou totalitou, která odepírá obyvatelům Číny spoustu pro nás běžných věcí. A jelikož USA s Čínou tuto ideu nesdílí a rozchází se i ve spoustě dalších věcí, mohla by prý čínská vláda skrze telefony Huawei USA určitými způsoby poškodit. Co si však pod tímto pojmem představit bohužel nevíme.

USA, země nezaslíbená 

Obecně se však dá říci, že se Američané čínské invaze pomocí telefonů Huawei obávat nemusí. Společnost má totiž v USA velké problémy s uvedením na trh kvůli různým neshodám s tamními operátory, takže je rozšíření této značky opravdu malé. To samé se pak dá říci například i o konkurenčním ZTE, které z Číny pochází také.

Těžko v tuto chvíli říci, zda jsou varování pocházející z USA reálná či nikoliv. Podobné výzvy jsou však poměrně ojedinělé a proto je jisté bezpečnostní riziko skutečně možné. Na druhou stranu však známe USA a jeho smýšlení, nad kterým nám v Česku a na Slovensku zůstává čas od času rozum stát. Pokud tedy využíváte telefon od Huawei i vy, obávat o svou bezpečnost se nejspíše nemusíte. Respektive, ne více, než doposud.

Zdroj: appleinsider

Dnes nejčtenější

.