Zavřít reklamu

Pravděpodobně každý z nás by ocenil automobil, do kterého by se namísto benzínu či nafty tankovala obyčejná voda. Na podobný automobil si budeme sice ještě nějakou chvíli muset počkat, automobilové společnosti však pracují na technologii, která se k tomu poměrně zajímavě přibližuje. Skvělou ukázkou je vozidlo Quant e-Sportlimousine, který patří pod křídla společnosti Nanoflowcell. Do vozidla natankujete speciálně upravenou slanou vodu, která v tomto případě funguje jako uskladňovací médium či akumulátor, nikoliv jako palivo.

Sportovní limuzína je elektrický vůz. Žádný hybrid, žádná fosilní paliva, žádné jiné emise než vodní pára. Pod kapotou se skrývá více než 900 koní a samotný automobil disponuje čtyřmi elektromotory.

Vozidlo s elegantním designem dokáže konkurovat ostatním sportovním elektrickým automobilům na trhu. Dokáže jet až 350 kilometrů za hodinu a navíc dosáhne dojezdu až 500 kilometrů, což je o polovinu méně než Tesla Model S. Všechna kola disponují elektromotorem s kombinovaným výkonem. Každý motor nabízí točivý moment až 2 900 Nm, tudíž celkový točivý moment může být až 11 600 Nm. Výrobce ještě slibuje zrychlení z 0 na 100 km/h za 2,8 sekundy.

„Jedná se o kombinaci baterií a palivových článků. Elektrolyt napuštěný ve dvou nádržích se čerpá přes článek. Centrem systému je membrána oddělující dvě chemické látky. Při řízené reakci vzniká elektrický proud pro pohonnou jednotku,“ popisuje technologii výrobce.

Samotný elektrolyt se vyrábí z netoxických příměsí, tudíž se dá bez problémů zlikvidovat v běžných čističkách odpadních vod. Jedná se o revoluci v dopravě, která dostala v Evropě zelenou.

nanoflowcell-4quant-e-sportlimousine-fb

Zdroj: ANONHQ, Inhabitat

Dnes nejčtenější

.