Zavřít reklamu

Před pár dny vyzpovídala agentura Bloomberg Tima Cooka v souvislosti s plány Applu na poli automobilového průmyslu. Slova Cooka, která nepřímo znovuspuštěný vývoj potvrdila, spustila okamžitě vlnu spekulací a analýz o tom, jak by nové jablečné auto nynější trh ovlivnilo.

Většina analytiků se okamžitě zaměřila na společnost Tesla, který je ve světě považována za jednu z nejinovativnějších automobilek s potenciálem vytvořit něco velkého. Doposud však i samotná Tesla žila s pocitem, že v tomto odvětví trhu nemá nějak zvlášť obrovské rivaly. To se ale právě s příchodem auta od Applu pravděpodobně změní a na tomto trhu vznikne nový silný konkurent.

„V nedávném rozhovoru potvrdil generální ředitel společnosti Apple Tim Cook vcelku senzační projekt. Opravdu totiž pracují na technologii pro autonomní automobily a pravděpodobně se chystají na vstup do tohoto průmyslového odvětví. Společnost Tesla a její investoři se tak musí připravit na obrovsky silného konkurenta, který se též jako oni nebojí inovovat a hlavně investovat,“ komentoval situaci analytik Adam Jonas z Morgan Staley.

Pokud se slova ředitele jablečné společnosti naplní, představí v budoucnu Apple opravdu sofistikovaný systém autonomního řízení a umělé inteligence, vlastní pohon a tím pádem pravděpodobně svůj vlastní automobil. Je totiž velmi pravděpodobné, že si tyto technologie Apple nedovolí namontovat do automobilu například některého z partnerů. Na takovýto krok je tato novinka až příliš cenná a její potenciál by tím mohl být značně pošlapán.

Ovládne Apple postupně celý trh?

Analytici si však myslí, že pokud se Applu vstup na nový trh podaří, postupem času ho může doslova zahltit. „Věříme, že pokud se společnosti Apple podaří v tomto směru prorazit, postupem času nebude produkovat jen samotné automobily. Pravděpodobně začne společnostem prodávat i jen pouhý řídící software, který pak bude pohánět automobily jiných značek. Tímto krokem by nejspíš ovládl velkou část trhu,“ shodují se.

Jak už jsme vás ale informovali před pár dny, jednou tento projekt už Applu nevyšel. Před pár lety dokonce najal více než tisíc těch nejlepších inženýrů a konstruktérů v této oblasti. Propustil je však po pár neúspěších a celkové změně projekt a od té doby tápal. Nyní to však vypadá, že si je Apple opravdu jistý směrem, který při vývoji automobilu zvolil a projekt už snad dotáhne do konce.

apple-car-tim-cook

Dnes nejčtenější

.