Zavřít reklamu

Apple Car icon 2Připadá mi, že se historie opakuje. Znovu a nepřetržitě v poslední době slyšíme o takzvaném Apple Car: autu, které by pocházelo z dílny Applu a které by mělo způsobit revoluci ve světě automobilů. Nějak tak, jak to dělá Elon Musk s Teslou a hlavně s nedávno představeným Model 3. Většina z nás nad těmito zprávami kroutíme hlavou a nevěří, že by se Apple do něčeho takového pustil, přece jenom Apple dominuje naprosto jinému odvětví. Nebo se naopak pletu? Překvapí nás Apple, stejně tak jako to udělal v minulosti už tolikrát? To ví jen Tim Cook a jeho nejbližší kolegové. Pro teď ale můžeme alespoň popřemýšlet a představit si, jak by Apple Car vypadal a čím by se odlišoval od ostatních automobilů.

Apple by představením Apple Car musel všechny oslnit. Apple si nemůže dovolit vypustit na tak přesycený trh nudné a všední auto. Musí to být revoluční projekt, který změní svět automobilů napořád. Musí to být něco jiného než Tesla. Musí jít o část většího komplexního plánu, který propojí veškerá Apple zařízení a který využije potenciál iPhonů, iPadů či Apple Watch co nejvíce, aby se z Apple Car stalo auto, které perfektně zapadne do filozofie firmy z Cupertina. Musí jít o něco, co tu ještě nebylo. Splnit výše uvedené podmínky ale nebude vůbec snadné. Zde ale uvádíme několik oblastí, ve kterých by Apple Car mohlo excelovat a tím i uspět a stát se něčím revolučním.

Nečekejte pouze lepší Teslu

Porovnání s Teslou je samozřejmostí, protože se zdá, že to je právě Tesla, která způsobuje zemětřesení ve světě automobilů a která na trh vypouští futuristické, ale zároveň poměrně cenově dostupné modely přicházející s novými technologiemi a novými funkcemi, které se u aut ještě nikdy neobjevily. Larry Burns, bývalý Vice President výzkumu a pokroku u firmy GM, očekává, že Apple radikálně změní celkový koncept automobilu, místo toho, aby ho pouze lehce změnil a přizpůsobil obrazu svému.

„V posledních letech jsem u Applu zpozoroval silnou tendenci měnit celkovou designovou filozofii u těch nejdůležitějších rozhodnutí,“ říká Burns. „iPhone například dramaticky změnil design tehdejších Blackberry. Proto si myslím, že Apple nechce jen přijít s lepší Teslou, ale že se zaměří na změnu veškeré designové filozofie použité u automobilů na bázi toho, co je teď technologicky možné.“

Apple-Car-2-1024x547

Velká role aplikací

Apple Car by mohl těžit z fenoménu poslední doby, kdy se rozmohly aplikace jako Uber nebo Lyft, které vás za poměrně malé peníze dopraví kam se vám zachce. Nevím, jaká je situace ohledně těchto aplikací v Čechách, ale v Seattlu v USA je používá spousta lidí, a to hodně často. Služby těchto aplikací jsou totiž opravdu kvalitní, spolehlivé a hlavně levné. Já používám aplikaci Lyft, která navíc nedávno přišla s novou funkcí, kdy se všude v blízkosti downtownu dostanete za pouhých 5 dolarů. Přesně něco takového by mohl podporovat i Apple Car. Jen si to představte: zvednete iPhone, řeknete Siri ať vás vyzvedne Apple Car, mezitím si pustíte váš oblíbený playlist v Apple Music, přečtete si článek v Apple News, no a za pár minut už před vámi stojí samo řídicí se auto od Applu. Jde možná o bláznivou představu, ale Tesla už v sobě „driverless“ software má zabudovaný a podporuje ho, a to hlavně u Model 3. Je tak tedy možné, že by většina lidí Apple Car nevlastnila, ale víceméně si ho půjčovala. V tom by iPhone hrál hlavní roli, jelikož by fungoval jako hlavní přístroj pro půjčování Apple Car a jeho přizpůsobení pro uživatele.

Apple Car by právě mohl využívat vašeho iPhonu a dat, které Applu každý uživatel dává či bude dávat. Apple Car by mohl nastavit polohu sedačky, stejně jako teplotu uvnitř auta. Během toho, co čekáte na Apple Car by se v něm načetly vaše oblíbené Apple Music playlisty. Nebo že by se zdigitalizovaly poznávací značky a měnily by se podle toho, kdo v autě sedí? Je potřeba si uvědomit, že mluvíme pouze o nápadech, a to i těch nejšílenějších.

apple-icar-steve-jobs

Další využití iPhonů

Apple Car by též mohlo spoléhat na obrovskou základnu uživatelů, kteří každý den u sebe nosí v kapse u kalhot nebo v kabelce či batohu iPhony. Ty by mohly posílat Applu informace například o poloze, aby Apple Car ukázaly tu nejlepší cestu na dané místo. To si myslí i Tim Huntzinger, profesor transportation design na ArtCenter. „S iPhony v kapsách mnoha řidičů v běžných (ne Apple Car) autech (a chodců) by celý městský systém mohl komunikovat mezi sebou.“

Sklo, sklo, sklo

Ve všech renderech Apple Car vidíme použití spousty skla. Přece jenom s ním má Apple určitou historii, když tento materiál rád používal u řady produktů. Mohlo by tedy dojít na skleněný strop auta, kde by se mohly objevovat projekce důležitých informací celé jízdy. Nemá ale jít o běžné sklo, nýbrž o sklo futuristiké. „Budoucnost skla u automobilů nemá klasické laminované bezpečností sklo,“ říká reed z ArtCenter. „Důležitou roli bude hrát pevný a tvrdý polykarbonát, který by umožnil bezpečné zachycení expanzivního skla, na kterém by se objevovaly projekce.“

Apple-Car-1-1024x512

User experience

Apple se zcela určitě bude muset zaměřit na to nejlepší a nejjednodušší pocit z používání a manipulace Apple Car. Přesně tím je přeci Apple známý. Apple vytváří exkluzivní uživatelskou zkušenost, která zajišťuje, že má uživatel z používání technologie upřímnou radost. Apple Car by tak v tomto směru rozhodně neměl být výjimkou. Auto od Applu by tedy mohlo naprosto změnit klasický pohled na auta, jelikož je momentálně samozřejmě používáme jen k pohybu na silnicích. Apple by tohle ale změnil, jelikož by z Apple Car udělal takový „stroj času,“ kde by uživatel využil času co nejvíce. Driveless software by totiž jednoduše zajistil bezpečnou jízdu a uživatel auta by tak měl čas na vyřízení svých jiných povinností. „Nejdůležitější je momentálně pohodlí,“ říká Akash Chudasama, designer v ArtCenter. „Chceme náš čas zpátky. To je to nejcennější co máme.“

Pohodlí by měla zaručit jak driveless software, ale také plynulá a ničím nerušená jízda. Apple by tak spolu s Apple Car přišel s technologiemi, které by zaručily klidný pohyb auta. „Extrémně pohodlná jízda bude záležet na tom, aby se auto nijak neškubalo a aby se lidem ze čtení v autě nedělalo špatně. To bude čím dál tím více užitečnější,“ říká Chris Borroni-Bird, Vice President strategického developmentu v Qualcommu.

Apple Car

*Zdroj: CultofMac, foto: Motor Trend

Dnes nejčtenější

.