Zavřít reklamu

Apple iCarVyzerá to, že Apple už „vyrástol“ zo spotrebnej elektroniky a stanovil si oveľa vyššie ciele, než sme od neho kedy mohli čakať. Azda netreba pripomínať partnerstvo s IBM, revolučný ResearchKit alebo preorientovanie sa na premenu počítačov na módne doplnky. Ambicie Applu však siahajú ďalej a podľa toho čo máme možnosť počuť, spoločnosť pracuje na svojom vlastnom automobile nazvanom ako „Project Titan“. Či ho ale spoločnosť skutočne vyrobí alebo ostane navždy vo fáze experimentu, sa dozvieme za pár rokov.

Teraz sa ale môžeme dozvedieť viac o tom, ako starostlivo Apple dbá na utajenie celého projektu. Podľa zdrojov blízkych AppleInsideru je možné, že Apple presunul projekt Titan do mestečka Sunnyvale neďaleko Cupertina, kde si prenajal kancelársky blok pod alter egom SixtyEight. Spoločnosť je rozhodne zaujímavá, keďže jej oficiálny web je celkom prázdny a využíva rovnaký dizajn ako web Applu! Dokonca aj ikona, ktorú na domovskej stránke nájdete, je upravenou verziou ikony zo systémov iOS a OS X Yosemite! Nakoniec, na webe tejto záhadnej spoločnosti nenájdete prakticky žiadne bližšie informácie, ale len definíciu spoločnosti. Tá sa definuje ako „prevratná analytická spoločnosť“. Zrejme netreba príliš špekulovať, kto s radosťou používa superlatívy. No aj keď sa má jednať o analytickú spoločnosť, jej sídlo je registrované ako autoopravovňa s neznámym majiteľom. Podľa vládnych dokumentov má ale Apple využívať aspoň 3 zo 7 kancelárskych priestorov v tomto objekte.

SixtyEight web

Spoločnosť SixtyEight Research mala v posledných dňoch obdržať množstvo zásielok, ktoré majú súvisieť s projektom Titan. V kancelárskom bloku „SG5“, ako ho Apple nazýva, sa môžete stretnúť s bývalými zamestnancami Tesly a ďalších spoločností, ktorí mali v poslednej dobe začať pracovať v Appli. Ale že pracujú pre Apple, vám zrejme nepovedia, keďže spoločnosť má striktné zásady ohľadom utajovania projektov a niekoľkokrát v minulosti sa vydávala jednak pod falošným menom a jednak aj svojim zamestnancom zmenila identitu. Takto prebiehal napríklad vývoj iPhonu, kde Apple nechcel ani len svojim dodávateľom odhaliť, na čom pracuje. Namiesto toho si objednal napríklad WiFi modul pre iPod classic, vďaka čomu sa začalo okamžite špekulovať, že budúci iPod ponúkne WiFi a iTunes Store. Podobne teda môže fungovať aj firma 68, ktorá si môže bez akejkoľvek pozornosti objednať súčiastky pre automobily.

SixtyEight Research

AppleInsider nakoniec zistil o komplexe ďalšie zaujímavosti. Budova, ktorú vlastní spoločnosť SixtyEight, mala v posledných dňoch prejsť búraním interiéru, čím sa uvoľní miesto pre… auto? Ďalej tu nájdeme vchod dostatočne veľký na to, aby ním prešlo auto, garáž bez okien a kancelárske priestory so zahmlenými oknami, takže nikto nevidí, na čom sa vo vnútri pracuje. Vie sa však, že vnútri prebehlo niekoľko bezpečnostných kontrol súvisiacich s protipožiarnou ochranou a poplachovými zariadeniami. Záhadná firma by tu mohla ukrývať Fiat Multipla 600 z roku 1957, ktorý sem bol importovaný z Veľkej Británie, domoviny Jonyho Iva a Marca Newsona. Obaja mali k starším Fiatom blízko. Jony jazdil vo svojom Fiate 500 do školy a spolu s Marcom Newsonom prerobili Fiat 600 pre charitatívnu aukciu (RED).

Jony Ive Fiat 600
*Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.