Zavřít reklamu

Ačkoliv jsou pro mnohé z nás smartphony a potažmo i technologie obecně v běžném životě nepostradatelnými pomocníky. Tito pomocníci však mají i svou stinnou stránku. Jelikož už si bez nich nedokáže spousta lidí představit život, vytváří si k nim postupem času určitou závislost, která se pak negativně projevuje v jejich běžném životě. Lidé závislí na technologiích jsou prý podle studií daleko více ve stresu a mají problém s udržováním mezilidských vztahů. Tyto “vedlejší” účinky se však samozřejmě mnohým lidem nelíbí a snaží se proti nim bojovat, aby lidské společnosti co nejvíce pomohli.

Jedněmi z bojovníků za řešení závislosti na technologiích jsou i studenti Stanforské univerzity, kteří začali před nějakým časem protestovat proti Applu. Jejich cílem je společnost donutit k zavedení určitých opatření, která v budoucnu lidi od závislosti na technologiích a především pak smartphonech uchrání. V iPhonech by tak rádi viděli o poznání lepší počítadlo času, který na něm celkově strávili. S podobným požadavkem přišli před nějakým časem i někteří investoři Applu, kteří jej žádali o zavedení zlepšené rodičovské kontroly, protože se právě závislosti dětí na technologiích obávají. Apple jim však naštěstí tuto funkci víceméně přislíbil, díky čemuž by měla být v budoucnu kontrola dětí používajících iPhony o poznání snažší.

Je cesty zpět?

Mladíci se k protestu rozhodli i na základě svého vlastního průzkumu, který před nějakým časem provedli. Zaměřili se v něm totiž právě na využívání technologií mladistvými a dospělými, z čehož zjistili opravdu zajímavá čísla. Podle jejich výzkumu je celých 50 % dospívajících na svém mobilním telefonu závislá. Co se pak týče dospělých, 69 % z nich kontroluje svůj telefon každou hodinu.

Ačkoliv studenti přiznávají, že Apple není jediným viníkem tohoto problému, jsou přesvědčeni o tom, že iPhone funguje jako jakási brána k sociálním sítím a spoustě dalších služeb. S trochou nadsázky se tak dá jablečný telefon označit za spouštěč všeho zla.

Uvidíme, jak se tedy Apple s tímto problémem do budoucna vypořádá a zda se jej vůbec rozhodne řešit. Jelikož je však tato problematika ve světě poměrně propíraným tématem, dá se očekávat, že se jí bude Apple alespoň částečně zabývat. Zda tomu tak však skutečně bude ukáže až čas.

students

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.