Zavřít reklamu

The Wall Street Journal dnes zverejnil nový článok, v ktorom bližšie informuje o licencii, ktorú musel Apple podpísať s nezávislými hudobnými vydavateľstvami, aby mohol ich hudbu používať v hudobnej službe iTunes Radio. Nová zmluva, ktorú Apple podpísal v priebehu minulého týždňa, odhaľuje, že zisky nezávislých vydavateľov budú v prípade iTunes Radio o niečo vyššie ako tie, ktoré bude platiť veľkým vydavateľstvám Universal, Warner Music Company a Sony Music Entertainment.

Apple sa zaviazal platiť licenčné poplatky na základe toho, koľkokrát si používatelia vypočujú skladby a koľko reklám sa Applu podarí predať. Apple tak funguje na veľmi podobnom princípe ako konkurenčná služba Pandora, odlišuje sa však výškou poplatkov. Apple by mal v priebehu prvého roku fungovania zaplatiť vydavateľstvu 0,13 centu za skladbu, ako aj 15% podiel z reklamných príjmov. V priebehu budúceho roku by sa tento poplatok mal ešte zvýšiť, a Apple preto od roku 2014 bude vydavateľstvám platiť 0,14 centu za skladbu a 19% podiel z reklamy. Prístup k vydavateľom zo strany Applu je z hľadiska zisku lepší ako v prípade Pandory. Wall Street Journal tvrdí, že podiel z reklamy je viac ako dvojnásobný v porovnaní s Pandorou. Pandora okrem toho platí vydavateľstvám 0,12 centu za každú prehranú skladbu.

Apple si na druhú stranu chce uchrániť časť svojich ziskov a tak vo svojej zmluve uvádza výnimky, pre ktoré nebude platiť licenčné poplatky. Apple nezaplatí licenčný poplatok v prípade, že používateľ už vlastní určitú skladbu alebo časť albumu. Rovnako nemusí zaplatiť poplatok ani v prípade, kedy sa poslucháči rozhodnú určitú skladbu preskočiť skôr ako z danej skladby ubehlo 20 sekúnd. Nie je však isté, či sa výnimka týka skladieb, ktoré si užívateľ zakúpil na iTunes Store alebo aj používateľov iTunes Match. Predplatná služba, ktorú Apple predstavil pred dvoma rokmi, umožní používateľom mimo iného počúvať službu iTunes Radio bez reklám. Podmienky pre nezávislé vydavateľstvá sú tak veľmi podobné ako tie, ktoré stanovil pre trojicu veľkých vydavateľstiev.

ios7-itunesradio
*Zdroj: The Wall Street Journal

Dnes nejčtenější

.