Zavřít reklamu

Jablečná společnost aktualizovala v minulém měsíci svého průvodce zabezpečení pro systém iOS, čemuž nikdo nevěnoval žádnou větší pozornost. Před malou chvílí v ní však objevil reportér CNBC Jordan Novet poměrně zajímavou informaci o iCloudu.

Příručka potvrzuje, že začal Apple pro ukládání některých šifrovaných dat z iCloudu používat úložné servery společnosti Google. Ten tak nahradil Microsoft Azure, se kterým spolupracoval Apple v minulosti. Krom Googlu pak Apple využívá i servery Amazonu.

Ačkoliv je tato informace poměrně zajímavá, nemá na nás jakožto na běžné uživatele žádný vliv a obávat se nemusíme ani o svou bezpečnost. Jak už jsem totiž psal v titulku, veškerá ukládaná data jsou šifrovaná, takže z nich nemá Google šanci cokoliv vyčíst. Navíc není jasné ani to, jaká data jsou na jeho servery ukládána.

O spolupráci se hovoří již dlouho

Spekulace o tom, že začal Apple s Googlem v této oblasti spolupracovat, se objevily již v roce 2016. Jablečná společnost však tuto spolupráci nepotvrdila a jasno do celé zápletky nevnesl ani Google. Nahrazením Azure je však již tato věc stoprocentně potvrzena. To, proč se k tomuto kroku Apple odhodlal, však bohužel jasné není.

Tak či tak je poměrně zajímavé sledovat, jak jsou ty největší technologické společnosti navzájem propojeny a spolupracují spolu, i když se může na první pohled zdát, že si jdou spíše po krku. Ostatně, skvělým příkladem je i Samsung, který je s Applem sice co se týče produktů svým způsobem „na nože“, jeden bez druhého by však bez vzájemné spolupráce, která přináší peníze, jen těžko existovali v takové formě, v jaké je známe.

 

Dnes nejčtenější

.