Zavřít reklamu

Přijdou vám v poslední době dobré vztahy Applu s komunistickou Čínou v pořádku? Některým americkým senátorům tedy rozhodně ne. Čas od času se proto k tomuto tématu vyjádří a poukáží na fakt, že je podobné bratříčkování nepřípustné. Apple má totiž podle nich na celou situaci v Číně nahlížet zcela opačně.

Již před nějakým časem jsme vás informovali o tom, že dva senátoři, jedním z nichž byl i Patrick Leahy, požádali Apple o objasnění odstranění VPN aplikací z čínského App Store, protože tím Apple podle nich podporuje cenzuru v této totalitní zemi. Podle dostupných informací jim však Apple žádnou přímou odpověď neposkytl. Není se tak čemu divit, že se do zkoumání vztahu mezi Applem a Čínou pustil jeden z dvojice senátorů zas.

Apple by se měl snažit o zlepšení situace

Senátor Patrick Leahy se začal o působení Applu v Číně zajímat poté, co svět obletěly zprávy o proslovu Tima Cooka na čínském internetovém summitu. Ten ve svém proslovu nejen že veškerou kritiku tamního režimu vynechal, ale i vyzdvihl spolupráci s některými partnery a řekl, že s nimi Apple sdílí mnohé hodnoty.  Tato slova se však Leahymu nelíbila a do Applu se poměrně ostře opřel.

Cenzura internetu, která čínským obyvatelům neumožňuje prakticky žádnou soukromou komunikaci a celkově svobodu, je totiž podle něj obrovským problémem a Apple by měl mít morální zodpovědnost za řešení tohoto problému. Jeho hodnoty, které hlásá všude po světě, jsou totiž minimálně v této problematice od těch čínských absolutně protichůdné. Leahy proto burcuje světové společnosti, které mají v Číně podobné postavení jako Apple, aby se zasadily o obnovu svobody a základních lidských práv, které tamní zákonodárci již řadu let striktně potlačují.

Těžko v tuto chvíli říci, zda si Apple vezme Leahyho slova k srdci či nikoliv Je totiž sice pravda, že společnost této velikosti by mohla situaci v zemi díky různým pákám, které si za dobu svého působení v Číně vytvořila, alespoň částečně zlepšit, na druhou stranu si však nebude chtít dělat kvůli podobným snahám zle a komplikovat si například prodeje.

Apple China

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.