Zavřít reklamu

Dnes ráno se na webu objevila velice zajímavá zpráva. 23. prosince 2016 zmizely z čínské mutace App Store aplikace deníku New York Times a to jak v anglické, tak v čínské verzi. Podle informací pocházejících z deníků za to může přímý požadavek čínských úřadů, které mají s New York Times napjaté vztahy už od roku 2012, kdy zde vyšla série několika ne příliš lichotivých článků, které popisovaly podezřelé bohatství ministerského předsedy a celé jeho rodiny. Apple tento svůj krok potvrdil, další informace ovšem neposkytl.

Aplikace byly z App Store odstraněny 23. prosince. Oficiální stanovisko Applu je následující: „Až se situace jakkoliv změní, App Store bude znovu v Číně nabízet aplikace The New York Times ke stažení“. Na další otázky však společnost odmítala odpovídat. Zejména na ty, týkající se důvodů, proč aplikace z App Store zmizely.

Vše se pravděpodobně týká již zmiňovaných zpráv z roku 2012, jejichž zveřejnění se čínské vládě zcela jistě nelíbilo. Nový zákon z letošního června navíc zakazuje publikování „zakázaných“ informací. Právě tento nový zákon pravděpodobně způsobil to, že se čínské vládě dostala do ruky páka na Apple. Ten tak pravděpodobně nemohl nic dělat, jelikož aplikace v jejich App Store najednou porušovala zákon, jakkoliv absurdní se to může zdát. Vzhledem k tomu, jak je pro Apple Čína důležitá je jasné, že si zde společnost nebude chtít zadělávat na případné problémy.

apple-china_think-different-fb

Zdroj: Arstechnica

Dnes nejčtenější

.